Verificare Asigurare RCA Online - Detalii CEDAM - asigurari.ro

Verificare RCA online

Obligatorie pentru toți șoferii, asigurarea RCA poate fi stocată atât în format fizic, între actele mașinii, cât și în format digital, pe telefonul mobil. Dacă agenții de poliție au posibilitatea de a verifica pe loc valabilitatea poliței, trebuie să știi că și tu ai aceeași opțiune. În rândurile de mai jos, îți oferim o modalitate rapidă de a face o verificare RCA și îți prezentăm o serie de aspecte legale bine de știut.

Ce este AIDA, fostul CEDAM, verificare RCA?

Există o mulțime de situații în care ai putea avea nevoie să faci o verificare RCA a poliței tale. Indiferent că nu mai găsești polița sau că vrei să verifici clasa de bonus malus a unui alt asigurat, ai nevoie de o soluție rapidă, care să îți ofere acces instantaneu la baza de date cu toți clienții societăților de asigurări. Aceasta a fost redenumită din CEDAM și poartă, mai nou, numele de AIDA (Administrate Istoric Date Asigurări). Baza de date a fost elaborată de BAAR, biroul asigurătorilor de autovehicule din România. Accesând-o, poți obține inclusiv certificatul de daunalitate al unui anumit asigurat.

Cum faci rapid o verificare RCA online?

Dacă vrei să faci o verificare RCA număr înmatriculare sau a clasei bonus malus, precum și certificatul de daunalitate, ai posibilitatea de a accesa pagina de verificare RCA oferită de AIDA. Procesul este unul foarte simplu și constă în introducerea seriei de șasiu sau a numărului de înmatriculare, urmată de selectarea datei pentru care se dorește verificarea validității unei anumite polițe. În cazul în care ai de-a face cu o poliță validă, pe ecran vor fi afișate atât perioada aferentă acesteia, cât și compania de asigurări la care a fost încheiată asigurarea RCA.

Ce amendă riști dacă circuli fără asigurare auto?

La fel ca în fiecare an, și în 2022 riști o sancțiune severă, în cazul în care ești depistat fără asigurare RCA. Amenda pe care o poți încasa are o valoare cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, iar această măsură este însoțită de reținerea certificatului de înmatriculare, respectiv a plăcuțelor aferente. Mai mult, dacă agentul de poliție constată că au trecut mai mult de trei luni de la expirarea poliței de asigurare, poți avea de-a face cu o agravare a sancțiunii.

Pe lângă amendă, te vei confrunta și cu suspendarea înmatriculării mașinii. Absența dovezii care să ateste încheierea unei polițe RC, pentru o durată de 30 de zile de la data comiterii contravenției, poate duce la radierea mașinii din circulație. Potrivit prevederilor legii nr. 132/2017, ai obligația de a parca mașina în afara domeniului public, pe durata suspendării contractului RCA.

Cum închei o poliță RCA?

Înainte de a alege o companie de asigurări, pentru RCA online, este foarte important să îți iei niște măsuri de precauție. În primul rând, verifică dacă societatea pe care o vizezi este autorizată de A.S.F. Poți face asta prin consultarea listei de asiguratori afișată pe site-ul instituției sau, și mai înțelept, să apelezi la serviciile asigurari.ro

Compania se va ocupa de găsirea celor mai bune oferte dintre cele disponibile pe piață. Tot asigurari.ro îți va oferi informații cu privire la drepturile și obligațiile aferente fiecărei oferte în parte, iar la final va elibera polița, conform opțiunilor bifate de tine.

Asigurarea de răspundere civilă auto poate fi încheiată online, din confortul propriei locuințe. Beneficiezi de ofertare online, din partea majorității societăților de asigurări din România. Alegerea unor soluții de asigurare potrivite este garantată de consultanța gratuită, iar tarifele RCA pot fi obținute imediat. Polița este livrată instant, prin e-mail, iar plata asigurării se face securizat, prin card sau prin transfer bancar, fără costuri suplimentare.