Asigurare de Raspundere a Transportatorului in Calitate de Caraus CMR - Preturi Excelente | Asigurari.ro

Avantajele Sistemului Nostru

Ofertare Online
Puteți obține online oferte comparative pentru asigurări RCA, Locuință, Călătorie și Răspundere civilă profesională
Site securizat
Folosim protocoale de securitate moderne, sigure, adaptate legislației în vigoare, toate datele fiind prelucrate în condiții de siguranță maximă
Parteneri Asiguratori
Colaborăm cu majoritatea societăților de asigurari din România
Plată Online
Polițele pot fi plătite online cu card bancar emis sub siglele VISA, VISA Electron, MASTERCARD și Maestro
Transfer Bancar
Acceptăm transfer bancar, în acest caz emiterea poliței se va face după confirmarea tranzacției

Consultanță Gratuită
Oferim consultanță gratuită clienților noștri în vederea alegerii unor soluții de asigurare potrivite

Asigurarea CMR: asigurarea de Răspundere a Transportatorului în Calitate de Cărăuș

Asigurarea CMR vine în ajutorul antreprenorilor care planifică transporturi de marfă. Deși unele persoane se întreabă dacă CMR este obligatorie, de fapt, ea este facultativă însă recomandată mai ales pentru protecția financiară a mărfurilor transportate și a afacerii.

Investind în acest tip de asigurare facultativă, vei crește șansele de reușită a afacerii deoarece o asigurare CMR poate face diferența în competiția cu alți transportatori. În continuare poți afla ce este asigurarea CMR, ce se asigură și ce nu, ce riscuri sunt acoperite, care este suma maximă asigurată, cât costă o asigurare CMR, precum și alte informații utile dacă afacerea ta implică transportul de mărfuri.

Ce înseamnă asigurarea CMR

Dacă vrei să îți deschizi un business care are drept obiect de activitate transportul de marfă, probabil că ești interesat și de asigurare CMR definiție.

Asigurarea CMR este o asigurare de răspundere a transportatorului pentru marfa transportată. Acest tip de poliță se încheie mai ales cu acele companii care au obiect de activitate transportul de marfă în țară și/sau în străinătate.

Să spunem că ai câteva mașini și transporți diverse mărfuri cu ele. Din diverse motive, la un moment dat, această marfă se deteriorează. Cauzele pot fi diferite; de exemplu, un accident de mașină, răsturnarea vehiculului, furtul etc. Având în vedere că marfa s-a deteriorat în timp ce se afla în mașina ta, poți fi făcut responsabil.

👉Dorești să preîntâmpini cheltuielile aferente unui accident auto? Poți încheia o asigurare de asistență rutieră. Aceasta acoperă accidentele din trafic, actele de vandalism, tractarea mașinii avariate și multe altele.

Mergem și mai departe și spunem că mărfurile transportare au o valoare mare. În unele cazuri, deteriorarea mărfii poate duce chiar la închiderea afacerii, mai ales pentru antreprenorii aflați la început de drum și care poate nu își permit să plătească despăgubirile.

Conform legii, proprietarul mărfii are dreptul de a-ți cere despăgubiri. Pentru a evita să plătești aceste cheltuieli, poți opta să închei o asigurare CMR pentru transportul mărfii. În cazul apariției unui incident, firma de asigurare preia riscurile asociate deteriorării mărfurilor. Acest lucru se întâmplă în cazul în care nu apar alte probleme sau există limitări ce țin de asigurarea CMR (vezi mai jos).

Cadru legal

Asigurarea CMR sau asigurarea de răspundere a transportatorului în calitate de cărăuș se bazează pe prevederile Convenției de la Geneva din 19 mai 1956 referitoare la contractul de transport internaţional de mărfuri pe şosele la care România a aderat în anul 1972 prin decretul nr. 451/1972.

Potrivit acestui document se acoperă culpa transportatorului ca urmare a pierderii parțiale sau totale a mărfurilor sau avarierii mărfurilor. De asemenea, sunt acoperite taxele de transport, taxele vamale, alte cheltuieli apărute ca urmare a transportului mărfurilor și prejudicii cauzate de întârziere în eliberare.

Ce daune acoperă o asigurare CMR

Asigurarea CMR standard asigură majoritatea mărfurilor transportate cu vehicule, cu excepția unora care necesită condiții speciale. În general, include marfa transportată cu vehicule înmatriculate în România (însă nu întotdeauna), pe șoselele țării și care sunt transportate pe baza unui contract de transport.

În general, se acoperă pierderea parțială sau totală a mărfurilor care au loc pe durata transportului. Asigurarea CMR poate fi valabilă, dacă se verifică asiguratorul și dacă locul de încărcare sau cel de descărcare este o țară semnatară a Convenției de la Geneva (documentul a fost semnat de peste 40 de țări din Europa).

👉Vrei să închei o asigurare CMR de răspundere a transportului? În doar câteva minute poți afla ce asigurări CMR se potrivesc nevoilor tale!

Ce tipuri de mărfuri sunt asigurate

Uneori, există clauze speciale pentru transportul unor mărfuri perisabile, caz în care este necesară dotarea cu instalații frigorifice. De asemenea, sunt necesare precauții în cazul unor produse electronice, mărfuri periculoase etc.

Cu excepția mărfurilor uzuale (orice de la șuruburi la mobilă, cărți etc.), dacă alegi să transporți mărfuri ce necesită condiții speciale de transport trebuie să existe clauze speciale în contractul pentru asigurarea CMR. Doar așa vei putea primi despăgubirile în cazul unui eveniment nefericit.

Ce daune nu acoperă asigurarea CMR

Există și câteva tipuri de mărfuri care nu se asigură. Acestea includ:

 • Transporturile efectuate pe baza convențiilor poștale;
 • Transporturile funerare;
 • Transporturile de mărfuri efectuate cu alte vehicule decât cele menționate în contractul pentru asigurarea CMR;
 • Absența ambalajului sau o ambalare incorectă/insuficientă/necorespunzătoare a mărfii de către expeditor;
 • Fixarea/ancorarea, manipularea sau încărcarea/descărcarea mărfii în autovehicul;
 • Daune provocate de către anumite mărfuri altor mărfuri din vehicul;
 • Daune provocate intenționat de asigurat sau angajați ai acestuia;
 • Lipsa certificatului de înmatriculare valabil în momentul apariției incidentului.

Cum poți încheia o poliță CMR

Pentru a face lua cea mai bună decizie pentru afacerea ta este important să te asiguri că firma de asigurări este autorizată ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), intrând pe lista de asiguratori de pe site-ul autorității.

Întregul proces decurge fără probleme dacă soliciți ajutorul www.asigurari.ro care te va ajuta să descoperi cele mai bune oferte de asigurări CMR de pe piață. Tot aici vei descoperi care sunt drepturile și obligațiile fiecărei oferte, la final putând obține polița potrivit opțiunilor bifate de tine.

Încheierea unei polițe CMR online vine cu mai multe avantaje: vezi ofertele disponibile la un click distanță, primești consultanță gratuită și poți afla tariful aferent asigurării rapid. De asemenea, polița este livrată imediat, pe email iar plata se poate realiza prin transfer bancar sau online, fără costuri suplimentare.

Din ce este formată o poliță de asigurare CMR

După alegerea unei oferte, firma de asigurări emite polița CMR. Pentru a fi valid, contractul de asigurare CMR trebuie să conțină:

 • Riscurile asigurare;
 • Excluderile;
 • Informații despre teritorialitate;
 • Perioda de valabilitate;
 • Date referitoare la plata primei;
 • Condiții pentru încetarea asigurări;
 • Limita răspunderii;
 • Obligațiile asiguratorului;
 • Obligațiile asiguratului;
 • Informații privind constatarea și evaluarea daunelor precum și plata despăgubirilor;
 • Alte informații care țin de fiecare asigurator în parte.

Întrebări frecvente despre CMR

Ce riscuri sunt acoperite de asigurarea CMR?

De cele mai multe ori, asigurarea CMR acoperă pierderea mărfurilor, riscurile de avariere, depășirea datei de livrare fără a depăși costul transportului de marfă și cheltuielile necesare pentru limitarea pierderilor de marfă și salvarea mărfurilor transportate.

Polița de asigurare poate fi încheiată pentru un singur transport, acoperirea riscurilor fiind delimitată temporal și spațial conform contractului sau pentru o perioadă mai mare de timp și pentru mai multe vehicule.

Alte riscuri ce pot fi acoperite de unele firme de asigurări

Având în vedere complexitatea transportului de marfă și organizarea sa, în timp firmele de asigurări au început să fie mai flexibile cu privire la riscurile pe care le acoperă prin asigurarea CMR. Mai jos sunt alte cazuri de acoperire de riscuri valabile pentru anumite firme de asigurări:

 • Extinderea acoperirii asigurării CMR la nivel internațional, în afara Europei inclusiv pentru vehicule subcontractate;
 • Acoperirea daunelor apărute în urma operațiunilor de cabotaj (transport naval de mărfuri între porturi apropiate);
 • Acoperirea daunelor produse remorcilor unor terți implicați în tractarea autovehiculelor de transport marfă;
 • Avarierea containerelor pentru transport marfă;
 • Furtul mărfii transportate.

Pot fi asigurate mărfuri dintre cele mai diverse, de la cele generale la cele periculoase, marfă perisabilă, marfă de mare valoare (echipamente electrotehnice, produse farmaceutice etc.), marfă agabaritică, marfă vrac, autoturisme etc.

Care sunt excluderile din asigurarea CMR?

Asigurarea CMR nu acoperă, de regulă, situațiile care nu depind de transportator. Mai mult, nu se acoperă pagubele precum:

 • Scăderea valorii mărfii care trebuie transportată;
 • Pagube rezultate în urma războiului;
 • Pagube rezultate în urma unor greve;
 • Cheltuieli pentru transformarea bunurilor;
 • Pagube în urma reparării unor avarii produse din cauze care nu sunt înscrise în polița pentru asigurarea CMR;
 • Întârzierea cauzată de forță majoră din natura mărfurilor, din cauze generate de expeditor sau destinatar;
 • Pagubele apărute pe fondul folosirii unor autovehicule descoperite dacă folosirea lor în acest mod afectează calitatea mărfii;
 • Problemele care apar asupra mărfurilor pe fondul unei împachetări insuficiente sau incorecte;
 • Defecte cauzate de încărcarea, manipularea sau descărcarea mărfii;
 • Pierderea uzuală în greutate, scurgerile ordinare, rugina, uzura normală, deteriorarea, ruperea sau crăparea bunului;
 • Pagube pe fondul acțiunii insectelor sau rozătoarelor;
 • Transportul de animale vii;
 • Numerotarea sau marcarea insuficientă sau incorectă a pachetelor cu marfă;
 • Pagube pe fondul furtului bunurilor (cu anumite excepții);
 • Probleme apărute pe fondul depășirii termenului de livrare din cauza unor evenimente nespecificate în contractul de asigurare;
 • Pagube realizate intenționat de asigurat sau de către angajați ai acestuia;
 • Pagube produse atunci când conducătorul auto avea o alcoolemie peste limita legală;
 • Pagube produse în timpul comiterii unor infracțiuni realizate cu intenție;
 • Autovehiculul nu are certificat de înmatriculare valabil;
 • Pagube produse ca un efect direct sau indirect al unei explozii atomice, radiații sau infestări radioactive;
 • Pagube pe fondul contaminării cu anumiți poluanți;
 • Cazuri de contrabandă, violare de embargo, comerț clandestin, punere sub sechestru etc.;
 • Pagube apărute pe fondul folosirii unor vehicule neadecvate pentru marfa transportată;
 • Pagube produse când vehiculul nu avea ITP-ul valabil, iar evenimentul a avut loc ca urmare a unei defecțiuni tehnice;
 • Problemele care apar asupra vehiculului - acestea sunt cuprinse în polița de asigurare auto.

Care sunt situațiile de acoperire suplimentară?

Majoritatea firmelor de asigurări oferă unele forme de acoperire suplimentară. Acestea pot include:

 • Cheltuieli pentru limitarea sau prevenirea pagubelor;
 • Cheltuieli cu judecata;
 • Acoperirea riscului de furt prin efracție sau tâlhărie;
 • Acoperirea daunelor produse asupra produselor perisabile (pentru vehiculele echipate Frigo) sau alterarea calității unor mărfuri ca urmare a unor defecte accidentale a instalațiilor frigorifice pe durata transportului;
 • Cabotaj;
 • Manipulare - se acoperă pagubele care pot apărea la încărcarea și descărcarea mărfurilor;
 • Autotractor - acoperă răspunderea pentru mărfurile transportate pe șosele cu remorci sau autoremorci care nu aparțin asiguratului;
 • Container - se acoperă daunele produse asupra containerelor în care se află marfa transportată.

Ce obligații ai?

Ca asigurat, ai mai multe obligații în legătură cu asigurarea CMR. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:

 • Răspunde în scris la toate întrebările asiguratorului și declară toate împrejurările legate de transportul mărfurilor. Toate aceste informații vor fi folosite în evaluarea riscului;
 • Anunță, în scris, asiguratorul cu privire la orice eveniment survenit asupra mărfii. Majoritatea firmelor de asigurări au un termen de 24 de ore de la eveniment;
 • Achită primele de asigurare la termenele prevăzute în contract;
 • În timpul unui eveniment, trebuie să iei măsuri pentru a limita pagubele și a salva bunurile, precum și să păzești mărfurile rămase intacte;
 • Înștiințezi poliția, pompierii sau salvarea în caz de incendiu, explozie sau altă situație excepțională.

Care este suma maximă asigurată?

Este dificil de estimat o sumă maximă în cazul pierderii parțiale sau totale a mărfii transportate. Conform Convenției CMR, suma maximă se stabilește în funcție de:

 • Costul mărfurilor la locul și momentul recepției pentru transport;
 • Prețul pieței mărfii sau cursul la bursă;
 • Valoarea uzuală a mărfurilor de același tip și aceeași calitate.

În general, suma maximă pe care o poți obține depășește rareori suma de 50.000 de euro. Aceste cazuri sunt izolate și variază de la asigurat la asigurat.

Cât costă o asigurare CMR?

Costurile pentru asigurarea CMR sunt diferite, în funcție de firma de asigurări, și se calculează în funcție de mai mulți factori:

 • Tipul de marfă transportată;
 • Tipul de vehicul utilizat și detalii privind starea sa de funcționare, vechime etc.;
 • Suma solicitată de asigurat.

Dacă închei o poliță cu franșiză, este posibil ca prima de asigurare să fie mai mică. Se calculează ca procent din suma asigurată/dauna sau are valoare fixă. Poate fi valabilă doar pentru anumite riscuri; de exemplu, doar pentru furt sau se poate aplica pentru orice tip de daună care intră sub incidența asigurării CMR.

Care este perioada asigurată?

Asigurarea CMR se încheie pe o durată fixă menționată în contractul de asigurare, de cele mai multe ori, pe 12 luni, însă se poate încheia și pe perioade mai mici. În general, părțile pot stabili și alte perioade pentru asigurarea CMR, altele decât cele standard. Polița de asigurare poate fi încheiată pentru unul sau mai multe autovehicule de transport marfă.

În general, răspunderea firmei asiguratoare începe la data menționată în contractul de asigurare, însă nu mai devreme de aceasta sau de data încasării sumei aferente. Asigurarea încetează în ultima zi a perioadei pentru care s-a încheiat contractul.

Asigurarea CMR poate fi anulată unilateral de către firma asiguratoare, respectând legea. Cu alte cuvinte, trebuie să trimită clientului o notificare scrisă și un preaviz de minimum 20 de zile calculate din momentul primirii notificării. Drept client, și tu poți denunța contractul de asigurare și trebuie să oferi un preaviz în același termen de 20 de zile.

Ce limitări există?

Ca transportator, plătești o cotă parte din valoarea mărfurilor firmei de asigurări. În general, polița de asigurare are o limită de răspundere, de regulă ea are valoarea de 50.000 de euro, însă poate fi mărită la cerere. Valoarea asigurării va avea o valoare cuprinsă între 0,5 și 1 la mie din valoarea mărfurilor transportate. În funcție de nevoi, se poate încheia pentru un singur transport sau pentru mai multe transporturi de marfă.

Este important de știut că se acoperă doar daunele produse strict pe durata transportului, deci, nu sunt incluse deteriorările care pot apărea în timpul încărcării sau descărcării mărfurilor. În mod suplimentar, unii asiguratori pot acoperi și aceste aspecte.

Mai mult, există și o limitare legată de daunele care pot apărea la complicitatea angajaților. Aceste aspecte sunt notate în polița de asigurare, motiv pentru care este indicat să citești cu atenție contractul.

De asemenea, nu uita că asiguratorul nu despăgubește la valoarea de piață a mărfurilor, ci la valoarea de producție. Se consideră că proprietarul mărfurilor a achiziționat marfa la prețul de producție.

Asigurarea CMR este recomandată mai ales dacă ai drept domeniu de activitate transportul de marfă în țară și/sau în străinătate. Având această asigurare, îți poți face activitatea în siguranță, știind că în situația în care apare un eveniment neplăcut vei fi despăgubit.