Asigurare de Locuinta Obligatorie PAD si Facultativa Online - Preturi Excelente | Asigurari.ro

Avantajele Sistemului Nostru

Ofertare Online
Puteți obține online oferte comparative pentru asigurări RCA, Locuință, Călătorie și Răspundere civilă profesională
Site securizat
Folosim protocoale de securitate moderne, sigure, adaptate legislației în vigoare, toate datele fiind prelucrate în condiții de siguranță maximă
Parteneri Asiguratori
Colaborăm cu majoritatea societăților de asigurari din România
Plată Online
Polițele pot fi plătite online cu card bancar emis sub siglele VISA, VISA Electron, MASTERCARD și Maestro
Transfer Bancar
Acceptăm transfer bancar, în acest caz emiterea poliței se va face după confirmarea tranzacției

Consultanță Gratuită
Oferim consultanță gratuită clienților noștri în vederea alegerii unor soluții de asigurare potrivite

Asigurare obligatorie PAD si Facultativa a Locuintei Online si Calculator de Asigurare obligatorie PAD si Facultativa a Locuintei

Siguranța familiei și a celor dragi reprezintă o preocupare firească, încă din cele mai vechi timpuri, așa că instinctul de a ne pune casa la adăpost este unul elementar.

Tot ce trebuie să știi despre asigurarea obligatorie PAD și facultativă a locuinței

Indiferent de trăinicia construcției și de grija pe care o acordăm factorilor de risc de zi cu zi, există amenințări ce ne pot surprinde tocmai când ne-am aștepta mai puțin. Din fericire, astăzi, ai la dispoziție instrumente financiare moderne, gândite pornind de la scenarii dintre cele mai imprevizibile. Dacă te întrebi care sunt diferențele dintre asigurarea obligatorie PAD a locuinței și cea facultativă, în rândurile de mai jos, vei găsi informații detaliate.

Ce este asigurarea obligatorie a locuinței

Reglementată potrivit legii 260/2008, această asigurare reprezintă un demers elementar prin care îți poți pune la adăpost locuința. Aceasta este încheiată de PAID Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), o societate de asigurare-reasigurare care s-a fondat prin demersul comun al societăților de asigurare cu capital privat. În PAID, sunt membre 12 societăți, cu rol de acționar, iar printre acestea se numără companiile ABC Asigurări, Allianz-Tiriac, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, S ignal Iduna Asigurare Reasigurare SA sau Uniqa Asigurări.

Asigurarea obligatorie a locuinței protejează persoanele împotriva dezastrelor sau ca efect direct, respectiv indirect, al acestora. Prin dezastre naturale, înțelegem evenimente precum cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile. Locuințele eligibile pentru acest tip de poliță sunt numai cele situate pe teritoriul României, în mediul rural sau urban și care sunt deținute de persoane fizice ori juridice. Potrivit legii în vigoare, casele sau apartamentele trebuie să fie înregistrate în evidența autorităților fiscale. Mai mult, nerespectarea obligației de a asigura locuința constituie contravenție și expune persoanele fizice sau juridice riscului de a fi sancționate cu o amendă cu valoarea cuprinsă între 100 și 500 lei.

Există, însă, categorii de imobile ce nu pot face obiectul unei asigurări obligatorii a locuinței. Este vorba despre locuințele care sunt situate în clădirile expertizate în condițiile legii de experți tehnici atestați și care au fost încadrate în clasa I de risc. De asemenea, anexele sau dependințele care nu fac parte din structura clădirii în care este localizată locuința asigurată, respectiv bunurile aflate în interiorul locuinței, nu pot fi asigurate printr-o poliță PAD. Persoanele fizice sau juridice care aleg să nu își asigure locuințele nu vor beneficia de despăgubiri, în cazul în care vor avea de-a face cu prejudicii, ca urmare a dezastrelor naturale.

Câte tipuri de asigurare PAD sunt disponibile

Dacă lista imobilelor care nu se încadrează pentru încheierea unei asigurări PAD este clară, același lucru este valabil și în privința celor ce pot face obiectul unei asemenea polițe. În funcție de tipul clădirii, putem determina și natura asigurării pe care ne propunem să o semnăm. Astfel, tipurile de locuințe se împart în următoarele două subcategorii:

Locuință de tip A: construcția ce are o structură de rezistență realizată din beton armat, din metal sau lemn, respectiv cu pereți exteriori din piatră, din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate ca urmare a aplicării unui tratament termic, respectiv chimic. Suma asigurată aferentă acestui tip de locuință este de 20.000 euro.

Locuință de tip B: construcția cu pereți exteriori realizați din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic, respectiv chimic. Suma asigurată, în acest caz, este 10.000 EUR.

Ce este asigurarea facultativă a locuinței

Condiționată de încheierea prealabilă a unei asigurări obligatorii pentru locuință, asigurarea facultativă acoperă inclusiv riscurile care nu sunt cuprinse în asigurarea PAD. Printre acestea se încadrează: incendiile, trăsnetele, exploziile, căderea aparatelor de zbor, undele de șoc provocate de avioane, precum și dezastre naturale ca: furtunile, uraganele, vijeliile, tornadele, ploile torenţiale, ploile înghețate, căderile de grindină, avalanșele de zăpadă, daunele provocate de greutatea zăpezii, respectiv a gheţii, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații.

Potrivit legilor în vigoare, nu pot fi asigurate locuințele din clădiri părăsite, din imobile neutilizate pe întreaga perioadă de asigurare sau din construcții ruinate, respectiv degradate. Sunt exceptate, de asemenea, construcțiile subterane, imobilele care necesită reparații capitale ale elementelor de rezistență, precum și construcțiile ușoare, ridicate în afara perimetrului construibil al localităților și folosite temporar. Nu se califică nici clădirile fără elemente de tâmplărie sau de feronerie, cum ar fi uşile, ferestrele sau încuietorile. La fel precum în cazul poliței PAD, asigurarea facultativă a locuinței nu poate fi încheiată pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic.

Printre clauzele opționale ce pot fi atașate unei polițe de asigurare facultativă se numără, printre altele: asigurarea centralelor termice, a instalațiilor de încălzire și climatizare, asigurarea aparatelor electrice, electronice, electrocasnice, asigurarea bunurilor casabile sau asigurarea obiectelor de valoare. De asemenea, în funcție de condițiile oferite de o companie de asigurări sau alta, poți beneficia de decontarea cheltuielilor cu locuința temporară, în cazul producerii unuia dintre evenimentele acoperite.

Cum poți încheia o poliță PAD sau una facultativă

Pentru încheierea unui contract de asigurare prin poliță PAD sau printr-una facultativă, ai la dispoziție serviciile www.asigurari.ro Brokerul se va ocupa de găsirea celor mai bune oferte dintre cele disponibile pe piață. De asemenea, www.asigurari.ro îți va oferi informații cu privire la drepturile și obligațiile aferente fiecărei oferte în parte, iar la final, va elibera polița, conform opțiunilor bifate de tine.

Pe www.asigurari.ro ai la dispoziție un comparator de prețuri online de la asiguratori de top, care îți permite să achiziționezi asigurarea de locuință PAD sau polița facultativă în aproximativ 3-4 minute. Poți face plata în mod securizat, fie prin transfer bancar, fie cu cardul VISA, VISA Electron, MASTERCARD sau Maestro. Site-ul folosește protocoale de securitate moderne și sigure, adaptate legislației în vigoare. Livrarea polițelor de asigurare obligatorie PAD, respectiv de asigurare facultativă a locuinței se face instant, prin intermediul e-mail-ului, fără costuri suplimentare.

Informațiile de mai sus te pot ajuta să închei o asigurare obligatorie PAD sau una facultativă în cunoștință de cauză, cu garanția că vei obține o ofertă convenabilă. Cu ajutorul www.asigurari.ro vei rezolva această formalitate rapid și fără costuri inutile.

Întrebări frecvente despre polițele de asigurare a locuințelor, PAD și Facultativă

Ce este polița de asigurare PAD a locuinței?

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este obligatorie si acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor.

Ce este polița de asigurare facultativă a locuinței?

Asigurarea facultativă a locuinței acoperă construcțiile cu destinație de locuință situate pe teritoriul Romaniei si eventualele anexe, dependințele, cat si conținutul acestora (opțional), pentru daune materiale cauzate de producerea riscurilor asigurate.

Se pot achiziționa polițele de asigurări de locuință PAD si/sau Facultativă online?

Da, site-ul asigurari.ro oferă un comparator de asigurări de locuințe online de unde puteți achiziționa asigurarea de locuință PAD si/sau facultativă in aproximativ 3-4 minute.

Ce riscuri acoperă polița de asigurare facultativă?

Riscurile acoperite sunt diverse si complexe, principalele fiind dezastrele naturale (cutremur, inundații, alunecări de teren), fenomenele atmosferice (furtună, vijelie, grindină), pagubele produse accidental imobilului (incendiu, trăznet, explozie), precum si alte riscuri opționale oferite de către companiile de asigurare din Romania.

Ce riscuri acoperă polița PAD?

PAD-ul acoperă construcțiile cu destinație de locuință situate pe teritoriul Romaniei, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban si care sunt inregistrate in evidențele organelor fiscale.
Locuințele situate in clădirile expertizate tehnic in condițiile legii de catre experti tehnici atestați si incadrate in raport de expertiză tehnică in clasa 1 de risc nu se asigură pentru niciunul din riscurile prevăzute de lege.

Câte tipuri de asigurare PAD există?

Locuință tip A – construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămida arsă sau din orice alte material rezultat in urma unui tratament termic si/sau chimic, pentru care suma asigurată este 20.000 EUR.
Locuință tip B – construcția cu pereți exteriori din cărămida nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, pentru care suma asigurată este 10.000 EUR.