Avantajele Sistemului Nostru
Circulația unui automobil pe drumurile publice este condiționată de încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto.
Documentul, pe care orice posesor de autovehicul trebuie să îl aibă la îndemână în mod obligatoriu, este eliberat concomitent cu polița de asigurare Carte Verde. Aceasta este necesară în cazurile de răspundere civilă față de terțe persoane, în urma unor accidente rutiere produse pe teritoriul statelor care sunt membre ale sistemului internațional Carte Verde. Dacă te întrebi care sunt particularitățile, beneficiile și limitările unei asigurări de răspundere civilă auto, în cele de mai jos vei găsi toate informațiile de care ai nevoie.
Asigurarea de răspundere civilă auto este necesară și chiar obligatorie în situația în care terții sunt prejudiciați ca urmare a unui accident rutier și de tramvaie. Cu ajutorul acestui document se poate face despăgubirea conducătorilor auto pentru daune materiale, deces sau vătămări corporale survenite din vina titularului pe numele căruia a fost încheiată asigurarea. Despăgubirile se acordă indiferent de situația materială în care se găsește titularul poliței RCA.
Această asigurare obligatorie este valabilă pe întreg teritoriul României, în statele membre ale Uniunii Europene, pe teritoriul ce aparține Spațiului Economic European, precum și în interiorul statelor care conectează două țări ale UE. Vei regăsi lista detaliată a statelor în care este valabilă polița RCA pe cartea internațională de asigurare pentru autovehicule, la secțiunea numărul 8, cu titlul "Valabilitate teritorială".
Asigurarea RCA se încheie atât cu scopul protecției financiare a celui vinovat de producerea accidentului, cât și pentru protecția persoanei păgubite. În lipsa unei asigurări, vinovatul de producerea unui accident poate fi tras la răspundere în justiție. Astfel, păgubitul va solicita daune materiale și chiar daune morale de valori mari, care se pot dovedi foarte greu de acoperit din veniturile șoferului vinovat.
Pentru ca păgubitul să beneficieze de repararea prejudiciului material sau moral, iar persoana vinovată să fie eliberată de plata daunelor, este obligatorie încheierea unei polițe RCA. Asigurarea se încheie numai între o persoană fizică sau juridică și o companie de asigurări care deține autorizație. Circulația cu un autovehicul pentru care nu este încheiată o asigurare obligatorie RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare a vehiculului.
Printre condițiile obligatorii pentru ca o poliță RCA să poată fi încheiată, se numără următoarele: înmatricularea vehiculului în România și calitatea asiguratului de persoană fizică sau juridică înscrisă în documentele de identificare ale vehiculului. În cazul pierderii poliței RCA, asiguratul are dreptul de a solicita un duplicat, emis de asigurator. Din fericire, pentru titular, duplicatul are aceeași valoare juridică precum originalul și conține aceleași informații.
Pentru responsabilizarea proprietarilor de mașini, autoritățile au introdus sistemul bonus-malus, care îi asigură pe șoferii prudenți că nu vor plăti o primă de asigurare de aceeași valoare cu aceea achitată de șoferii ce produc frecvent accidente. În funcție de daunele constatate într-o anumită perioadă de timp, valoarea primei de asigurare poate fi redusă printr-o reducere sau poate fi majorată prin intermediul unei penalizări. Denumită malus, aceasta din urmă se aplică odată cu reînnoirea poliței de asigurare.
Conform prevederilor stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară, asigurarea auto obligatorie acoperă numai daunele care au fost provocate de un vehicul asigurat către o terță parte. Este obligatoriu ca evenimentul care a provocat daunele să fi fost produs în perioada de valabilitate a poliței RCA, iar valoarea despăgubirilor să se încadreze în limitele prevăzute conform contractului de asigurare. Printre daunele pentru care se acordă despăgubiri bănești, conform poliței de asigurare RCA, se numără:
Înainte de a alege o companie de asigurări, este important să te asiguri că ai de-a face cu o societate autorizată de A.S.F, prin consultarea listei de asiguratori afișată pe site-ul instituției. Pentru sprijin la încheierea unui contract de asigurare, ai la dispoziție serviciile asigurari.ro, ce se va ocupa de găsirea celor mai bune oferte dintre cele disponibile pe piață. Tot asigurari.ro îți va oferi informații cu privire la drepturile și obligațiile aferente fiecărei oferte în parte, iar la final va elibera polița, conform opțiunilor bifate de tine.
Folosită tot mai mult, mai ales în contextul actual, încheierea online a unei asigurări de răspundere civilă auto are foarte multe avantaje. Beneficiezi de ofertare online, din partea majorității societăților de asigurări din România. Alegerea unor soluții de asigurare potrivite este garantată de consultanța gratuită, iar tarifele RCA pot fi obținute imediat. Polița este livrată instant, prin e-mail, iar plata asigurării se face securizat, prin card sau prin transfer bancar, fără costuri suplimentare.
Imediat după alegerea unei anumite oferte, compania de asigurări emite polița de răspundere civilă, în privința căreia își asumă alături de client, toate responsabilitățile cu privire la erorile sau omisiunile ivite la tipărire. Documentul este valid numai în situația în care cuprinde următoarele informații:
Informațiile de mai sus te pot ajuta să închei o asigurare de răspundere civilă auto în cunoștință de cauză, cu garanția că vei obține o ofertă convenabilă. Cu ajutorul asigurari.ro, vei rezolva fără bătăi de cap această formalitate.
Este serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, care se ofertează obligatoriu de către asigurator, iar achiziția acestuia de către asigurat este opțională.
Cu alte cuvinte, în cazul achiziționării serviciului de decontare directă, dacă accidentul se produce pe teritoriul României, vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate/înregistrate în România, prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor și ambele vehicule dețin asigurare RCA valabilă la data evenimentului, atunci persoana prejudiciată își poate deschide și administra dosarul de daună prin propriul asigurator RCA.
Pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni, multiplu de o luna, dupa caz
Toate persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligația de a încheia Asigurarea de Răspundere Civilă Auto RCA. Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.
Asigurarea obligatorie RCA este valabilă cel puţin pe: teritoriul României, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European, teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional.
În conformitate cu legislația în vigoare, asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă.
Plata despagubirilor se poate face fie direct catre service-ul auto care ti-a reparat masina, fie asiguratorul iti poate plati o suma de bani, pe care sa o folosesti pentru a achita reparatia.
Primele de asigurare pentru RCA sunt influentate de varsta soferului, tipul si marca autovehiculului, cilindree. Unii asiguratori iau in consideratie si judetul sau localitatea in care locuieste soferul autovehiculului, existand statistici ale zonelor cu accidente frecvente, deci risc ridicat pentru asigurator.