Amiabila auto - rol, documente necesare, model formular, cum folosesti aplicatia - asigurari.ro
Accident intre doua masini

Constatare amiabilă de accident: procedură și acte necesare. Noua aplicație pentru amiabila auto

Constatarea amiabilă, numită uneori și înțelegere amiabilă, este o procedură simplificată de evaluare a daunelor în cazul accidentelor minore, fără victime, și se poate realiza doar cu implicarea firmei de asigurări, fără Poliția rutieră. Procesul este convenabil pentru ambii șoferi implicați, deoarece nu mai trebuie să aștepte autoritățile pentru a stabili circumstanțele evenimentului.

Poți citi mai jos ce presupune amiabila auto, când se realizează, în ce condiții, ce acte sunt necesare, cum funcționează aplicația amiabila.com și cum realizezi constatarea amiabilă în format fizic.

Constatarea amiabilă este reglementată prin articolul nr. 17 alineatul nr. 1 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie (numită popular și Legea RCA).

De asemenea, formularul de constatare amiabilă este stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) potrivit prevederilor Ordonanței de Guvern nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

La acestea se adaugă Norma nr. 18/2022 a ASF care reglementează funcționarea aplicației amiabila.com. Potrivit acestui document, formularul electronic are o structură similară cu formularul fizic și are aceeași valoare juridică.

Ce este amiabila auto?

Constatarea amiabilă sau amiabila auto te poate scuti de drumul la Poliție, precum și de eventuale sancțiuni dacă ești găsit vinovat. Procedura are loc în cazul unui accident rutier fără victime și are valoare juridică doar dacă ambii participanți la accident completează și semnează formularul-tip. Pe scurt, formularul de constatare amiabilă înlocuiește procesul-verbal de constatare al autorităților. Pentru a simplifica și mai mult lucrurile, este indicat să ai o copie după amiabila auto la tine, în mașină, sau să fi instalat aplicația Amiabila.

Având formularul completat de ambele părți, te poți adresa companiei de asigurări, care este obligată să demareze dosarul de daună, să constate paguba și să elibereze dovada de reparație a mașinii.

Mulți șoferi își pun întrebarea „Dacă ai făcut amiabilă, mai poți merge la Poliție?”. Răspunsul este „Da”, însă în anumite cazuri. De exemplu, dacă au existat și alte daune materiale decât autoturismele. Dacă au fost afectați stâlpii sau ornamentele stradale, atunci incidentul va trebui declarat la Poliție.

👉 Vrei să te protejezi în cazul unui accident rutier? Poți opta pentru asigurarea de asistenta rutiera. Aceasta acoperă accidentele din trafic, tractarea mașinii avariate, oferirea unei mașini de schimb sau repararea la fața locului.

De ce este necesară o constatare amiabilă?

Constatarea amiabilă este utilă pentru accidentele ușoare în trafic, fără victime. Documentul se încheie prin acordul ambelor părți, astfel că nu mai este necesar drumul la Poliție.

Formularul standard de constatare amiabilă de accident este emis de către firmele de asigurări și poate fi descărcat de pe site-ul acestora.

Ca o alternativă, începând cu octombrie 2022, poți completa formularul de amiabilă auto online, prin aplicația Amiabila. Mai apoi, procesul de constatare și avizare este gestionat direct de către compania de asigurări.

Când se face o constatare amiabilă?

Formularul de constatare amiabilă trebuie completat de ambii șoferi și prezentat sau trimis la firma de asigurări în termen de 24 de ore de la producerea accidentului, potrivit prevederilor legale.

Dacă celălalt șofer nu dorește să semneze constatarea amiabilă, va trebui să vă prezentați la Poliție în termen de 24 de ore. Situația este similară dacă celălalt șofer a plecat de la locul accidentului. Pentru București trebuie să te prezinți la Biroul de Accidente Ușoare din Splaiul Unirii 311, iar în restul țării, în raza localității în care s-a produs accidentul. În caz contrar, se rețin ambele permise de conducere timp de 30 de zile, indiferent de vinovat. Dacă ești pus în această situație, trebuie să ai asupra ta:

  • Cartea de identitate;
  • Permisul de conducere;
  • Certificatul de înmatriculare;
  • Polița RCA.

De asemenea, trebuie să oferi cât mai multe detalii privind accidentul: locul în care s-a produs, topografia locului, ora, numărul de înmatriculare al celuilalt autoturism, daunele provocate. În funcție de daune, dacă ești găsit vinovat, poți primi amendă, permis suspendat sau ambele.

Având în vedere că procedura este de durată, pentru accidentele ușoare este de preferat constatarea amiabilă. După completarea formularului și trimiterea sa către asigurator, vei primi un răspuns în maximum 30 de zile. În cazul lipsei unui răspuns, se consideră că dosarul tău a fost aprobat automat.

👉 Ești la zi cu asigurarea RCA? În caz contrar, riști ca reparațiile mașinii să te coste semnificativ. Încheie sau reînnoiește polița RCA pentru a putea participa liniștit la trafic.

Cine face amiabila auto și în ce condiții?

Formularul pentru amiabila auto trebuie completat de cei doi șoferi pentru a indica circumstanțele producerii accidentului. Pe baza informațiilor din constatarea amiabilă, firma de asigurări va stabili cine este răspunzător pentru incident.

În ce condiții se realizează amiabila auto?

Pentru a putea prezenta amiabila auto la firma de asigurări, trebuie ca documentul să fie semnat de ambele părți. În caz contrar, șoferii trebuie să se prezinte la poliție în maximum 24 de ore. Constatarea amiabilă este posibilă dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • Nu există vătămări corporale;
  • Sunt implicate maximum două mașini și ambele au RCA valabil;
  • Nu există daune suplimentare precum parapeți, borduri, stâlpi, gard despărțitor, mobilier urban etc.

Deoarece memoria îți poate juca feste, este indicat să faci câteva fotografii cu dauna imediat după producere. Poți chiar fotografia indicatoarele de circulație din zonă. Notează pe telefon sau hârtie direcția de circulație a mașinilor, numărul de înmatriculare al celeilalte mașini și culoarea, numele șoferului, ora la care a avut loc incidentul, martorii oculari.

Persoana păgubită trebuie să se adreseze cu formularul de constatare amiabilă firmei de asigurări care a emis asigurarea RCA a celuilalt șofer, iar persoanele care dețin polița CASCO vor contacta asiguratorul. Dacă partea vătămată deține asigurare CASCO, dosarul de daună va fi analizat prin acest tip de asigurare, cu regres pe asigurarea RCA a persoanei vinovate.

👉 Participarea la trafic implică anumite riscuri. Prin încheierea unei asigurări CASCO se acoperă o gamă diversă de daune, de la lovituri și zgârieturi la acte de vandalism, fenomene atmosferice sau furt.

Pe baza formularului de constatare amiabilă, firma de asigurări va stabili cine este responsabil pentru accident, va emite un proces-verbal de constatare a daunelor și documentul pentru introducerea mașinii în service.

Ce acte sunt necesare pentru constatarea amiabilă?

În cazul unui incident minor în trafic, dacă cele două părți aleg să se înțeleagă, vor completa formularul de constatare amiabilă. Pentru a completa corect constatarea amiabilă vei avea nevoie de:

  • Cartea de identitate;
  • Permisul de conducere;
  • Certificatul de înmatriculare;
  • Polița RCA.

După completarea documentului și semnarea sa, părțile se vor prezenta la firma de asigurări cu următoarele acte:

  • Copie după cartea de identitate;
  • Talonul auto;
  • Permisul auto;
  • Polița RCA a vinovatului;
  • Certificatul de înmatriculare al mașinii avariate;
  • Delegație (doar pentru persoane juridice);
  • Constatarea amiabilă;
  • Cerere de despăgubire;
  • Procesul-verbal eliberat de Poliție (doar dacă este cazul);
  • Alte documente solicitate de asigurator.

De unde obții constatarea amiabilă?

Apare întrebarea „De unde iau formular constatare amiabilă?”. Răspunsul este unul simplu. Fie de pe site-ul firmei de asigurare, fie de la sediul companiei din orașul tău, fie completezi formularul în aplicația Amiabila. Conform legii, companiile de asigurare sunt obligate să tipărească și să distribuie formularul de constatare amiabilă. De asemenea, la solicitarea persoanei asigurate, compania este obligată:

  • Să ofere informații cu privire la completarea amiabilei auto;
  • Să spună care sunt drepturile și obligațiile tale pe baza legislației;
  • Să ofere informații cu privire la procedura de instrumentare a daunei și a reparațiilor aferente mașinii avariate;
  • Să ofere alte informații utile pentru soluționarea amiabilă a cazului.

Cum se completează corect o constatare amiabilă?

Amiabila auto conține atât informațiile de identificare a autovehiculelor, cât și descrierea evenimentului din trafic. Toate aceste informații vor fi, mai apoi, utile pentru a soluționa dosarele de daună.

Pentru a fi valabilă, constatarea amiabilă trebuie completată de ambii șoferi într-un singur exemplar care să cuprindă două foi autocopiative. Vei avea nevoie de informații din următoarele documente: cartea de identitate, certificatul de înmatriculare, permisul auto, polița RCA. Dacă este realizat pe hârtie, documentul original rămâne la șoferul nevinovat, celălalt șofer urmând să primească o copie după amiabila auto.

Documentul trebuie completat cu majuscule. Dacă există martori, vei trece pe formular numele acestora, adresa și numărul de telefon în câmpul nr. 5 (vezi mai jos). Foarte important de știut, martorii trebuie să fie persoane necunoscute șoferilor. Vezi mai jos un exemplu de formular de constatare amiabilă.

Formular amiabila

Constatarea amiabilă are valoare juridică și conține două pagini împărțite în două coloane. Fiecare șofer va completa una dintre coloane după cum urmează:

  • Datele de identificare ale șoferului (nume, prenume, adresă, cod poștal, număr telefon/e-mail);
  • Datele de identificare ale mașinii;
  • Locul și data producerii incidentului;
  • Datele de identificare ale firmelor de asigurare.

Mai apoi, în zona centrală a documentului va trebuie să treceți informații referitoare la împrejurările producerii accidentului. Următorul pas este schițarea incidentului. Poți vedea un model amiabilă aici (link cu document PDF).

Cum se face amiabila auto din aplicație?

Pentru a simplifica procedura, poți folosi constatarea amiabilă online. Începând cu 15 octombrie 2022, poți folosi aplicatia Amiabila conform prevederilor Normei ASF nr. 18/2022. Aplicația Amiabila a fost dezvoltată printr-un parteneriat între Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) și ASF.

Formularul-tip poate fi accesat ușor din aplicație constatare amiabilă. Aplicația Amiabila poate fi descărcată gratuit din Google Play și AppStore. Constatarea amiabilă din aplicație are aceeași valoare juridică precum documentul printat. Amiabila auto se încheie doar pe un singur telefon. Mai jos sunt pașii necesari în folosirea aplicației Amiabila:

  1. Descarcă aplicația Amiabila pe un smartphone, apoi creează un cont de utilizator;
  2. Completează datele personale, inclusiv informații din cartea de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare și polița RCA. Informațiile sunt protejate printr-un sistem de securitate avansat. După introducerea inițială, în cazul unui incident, vor fi preluat automat în formularul de constatare amiabilă în format electronic;
  3. Completează datele legate de accident - aplicația preia automat adresa prin GPS, astfel că tot ce îți mai rămâne de făcut este să descrii daunele provocate și avariile suferite;
  4. Realizează fotografii și introdu-le în aplicație. Acestea vor ajuta la stabilirea vinovăției;
  5. Realizează schița accidentului - aplicația îți oferă o multitudine de elemente pentru poziția mașinilor în momentul coliziunii, dar și pentru elemente precum semafoare, semne de circulație, intersecții etc. Poți evidenția avariile produse prin poziționarea unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei mașinii;
  6. În funcție de circumstanțe, aplicația va selecta cele mai probabile trei circumstanțe pentru producerea accidentului;
  7. Semnează și trimite formularul către firmele de asigurare.

Dacă și celălalt șofer are instalată aplicația Amiabila, datele sale se transferă automat pe telefonul tău prin scanarea unui cod QR. În caz contrar, va trebui să completezi manual datele celuilalt șofer.

De asemenea, aplicația Amiabila oferă și posibilitatea de a înregistra mai multe mașini pentru un singur utilizator, o opțiune utilă dacă circuli cu mai multe autoturisme. În plus, după generarea amiabilei auto, documentul poate fi trimis automat către compania de asigurări, aplicația Amiabila fiind conectată la toate companiile care încheie asigurare RCA.

Similar formularului pe hârtie, aplicația nu permite introducerea datelor a trei șoferi (legea spune că amiabila auto se încheie doar între doi șoferi), dacă există vătămări corporale sau deces sau dacă există avarii grave precum stâlpi, parapeți sau clădiri. Aceste situații necesită intervenția Poliției sau a altor autorități, conform prevederilor legale.

Cum se realizează constatarea amiabilă în format fizic?

Constatarea amiabilă în format fizic este similară documentului electronic, însă datele trebuie trecute manual, cu un pix. Informațiile se vor completa după cum urmează:

  1. În partea de sus a formularului vei trece locul accidentului și data;
  2. Pe partea din stânga, în general colorată în albastru, marcată cu titlul VEHICUL A, va completa șoferul vinovat;
  3. Pe partea din dreapta, în general colorată în galben, marcată cu titlul VEHICUL B, va completa șoferul păgubit;
  4. Pentru ambele mașini se trec informațiile despre mașină, datele de identificare ale șoferului, datele de pe polița RCA;
  5. Pe partea din mijloc se trec împrejurările în care a avut loc incidentul. Vei marca, după caz, căsuțele care corespund împrejurărilor accidentului;
  6. În spațiul gol din partea de jos vei realiza o schiță a accidentului. Acest element este obligatoriu și poate fi realizat de oricare dintre șoferi. Este indicat să vorbiți înainte, pe un ton calm, pentru ca schița să redea corect cele întâmplate;
  7. Sub schița accidentului, ambii șoferi vor semna.

După ce ați completat amiabila auto, documentul va trebui depus de către păgubit la compania de asigurări la care este asigurat șoferul vinovat. După depunere, firma are la dispoziție 30 de zile pentru a elibera documentul de introducere în reparație (autorizația de reparație). De asemenea, compania de asigurări stabilește vinovatul și acordă despăgubirea.

Ambii șoferi completează același formular, documentul are două pagini autocopiative; la final, fiecare persoană primește exemplarul său, ambele având valoare juridică. Dacă ai produs accidentul, vei completa câmpul A, câmpul B fiind rezervat pentru păgubit. Pentru a completa amiabila auto, vei avea nevoie de cartea de identitate, permisul de conducere, talonul auto și polița RCA.

Constatarea amiabilă este utilă în cazuri de accidente ușoare, fără pagube majore sau victime. Prin completarea de comun acord a formularului, cele două părți se înțeleg și nu mai este necesar drumul la Poliție. Documentul trebuie dus apoi la firma de asigurări sau este trimis automat, dacă alegeți să completați constatarea din aplicația Amiabila.

Sursa foto: Shutterstock