Schimbarea permisului auto - acte necesare si pasi - asigurari.ro

Procedura și actele necesare pentru schimbarea permisului auto

Dacă vrei să îți schimbi cât mai repede permisul auto, este important să știi de ce acte ai nevoie, unde trebuie să plătești taxa, precum și care sunt pașii pentru schimbarea sa.

De asemenea, citind articolul, vei afla diferențele care apar în ceea ce privește actele necesare în cazul expirării permisului auto, în cazul pierderii sau al preschimbării unui document străin cu unul românesc. Încheiem cu riscurile pe care ți le asumi dacă alegi să conduci cu un permis expirat.

În ce situații este necesară schimbarea permisului auto?

De cele mai multe ori, trebuie să îți schimbi permisul auto la expirarea sa. Totuși, există și cazuri speciale care necesită schimbarea acestuia:

 • Deteriorarea permisului auto;
 • Pierderea permisului auto;
 • Schimbarea numelui.

Excepții

Nu poți preschimba permisul auto în următoarele cazuri:

 • Dacă ai deja un permis auto internațional;
 • Dacă valabilitatea sa a expirat;
 • Dacă permisul auto a fost anulat sau face obiectul unei investigații naționale sau internaționale;
 • Dacă permisul auto este provizoriu sau de elev conducător;
 • Dacă permisul auto aparține unei persoane condamnate prin hotărâre judecătorească pentru infracțiunile menționate în articolul nr. 24 alineat nr. 6 din OUG nr. 195/2002, respectiv infracțiune care a afectat circulația pe drumurile publice, care a avut consecință vătămarea sau uciderea unei persoane ca urmare a nerespectării regulilor de circulație și alte documente asemănătoare.

Care este procedura pentru a schimba permisul auto?

Pentru a putea intra în posesia noului permis auto, este necesar să urmezi câțiva pași:

 • Pasul 1: Completează cererea-tip – vei putea ridica cererea de la sediul Direcției Regim Permise din raza localității tale. Completează informațiile personale și semneaz-o. Pentru validare, cererea va trebui să fie însoțită de documentul doveditor al plății taxei pentru permisul auto (vezi mai jos);
 • Pasul 2: Prezintă cartea de identitate – pentru a obține permisul auto trebuie să ai la îndemână atât originalul, cât și o copie; aceasta din urmă va rămâne la autorități. Pentru persoanele plecate în străinătate, există posibilitatea de a împuternici o altă persoană să solicite schimbarea permisului auto. În acest caz, este nevoie de o copie după cartea de identitate a persoanei solicitante, cartea de identitate a mandatarului, în copie și original, precum și o procură specială;
 • Pasul 3: Obține fișa medicală. Necesită costuri suplimentare și poate crea disconfort, însă este obligatorie pentru a putea schimba permisul auto. Costul examinării pentru permisul auto este de aproximativ 200 de lei și poate avea mici variații de la o clinică la alta;
 • Pasul 4: Achită taxa pentru eliberarea permisului auto – costă 89 de lei și poate fi plătită prin virament bancar, online, prin transfer bancar, prin platforma DRPCIV (Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor), pe ghișeul.ro sau prin mandat poștal. După plata taxei este indicat să îți faci programarea online pentru depunerea documentelor. Astfel, vei evita cazurile în care trebuie să aștepți ore la rând pentru a depune un dosar;
 • Pasul 5: Depunerea dosarului cu documentele necesare pentru schimbarea permisului auto. La ghișeu vei face și fotografia pentru noul permis auto.
Sofer care tine in mana un permis auto

De ce acte este nevoie pentru a schimba permisul auto?

Documentele necesare pentru a schimba permisul auto diferă în funcție de motivul schimbării. Mai jos sunt actele necesare pentru a schimba permisul auto, în funcție de motivul fiecăruia.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto expirat

Dacă îți dorești să schimbi permisul auto deoarece a expirat, este indicat să ai la îndemână următoarele acte:

 • Cerere-tip;
 • Cartea de identitate, în original și copie;
 • Dovada plății taxei de 89 de lei;
 • Permisul auto vechi;
 • Fișa medicală eliberată de o unitate medicală autorizată, din care rezultă că ești apt să conduci autovehiculul pentru care soliciți permis auto.

Este important de știut că în cazul expirării, legea spune că trebui să demarezi procedurile de înlocuire cu minimum două luni înainte de termenul-limită.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto în cazul schimbării numelui sau în caz de permis deteriorat

Dacă ți-ai schimbat numele sau permisul auto este deteriorat, poți solicita eliberarea unui duplicat. În cazul permiselor auto eliberate după 1 ianuarie 2009, cererea pentru a obține duplicatul poate fi transmisă și pe e-mail sau prin poștă; într-un astfel de caz este necesar să anexezi și copii scanate după restul documentelor.

Mai jos sunt documentele necesare pentru schimbarea permisului auto:

 • Cererea-tip – se poate completa digital sau pe hârtie și apoi se predă la ghișeu;
 • Cartea de identitate, copie și original;
 • Dovada că ai plătit taxa pentru eliberarea permisului de conducere (89 de lei);
 • Permisul de conducere vechi, doar în caz de schimbare a numelui sau deteriorare ușoară.

Acte necesare atunci când ai permisul auto pierdut/furat

Și în acest caz se eliberează un duplicat, însă procedura este puțin diferită. Vei avea nevoie de următoarele documente:

Cererea-tip în care să motivezi pierderea sau furtul permisului auto; Dovada plății taxei pentru permisul de conducere; Cartea de identitate, original și copie.

Acte necesare pentru preschimbare permis auto străin cu unul românesc

Dacă îți dorești să schimbi permisul auto străin cu un permis românesc, va trebui să depui tu documentele necesare, deci nu mai poți opta pentru un reprezentant legal. Vei avea nevoie de următoarele acte:

 • Cererea-tip pentru a schimba permisul auto străin în permis românesc;
 • Permisul eliberat de autoritățile străine, în original, și traducere legalizată în limba română;
 • Pentru cetățenii români este necesară cartea de identitate, buletinul sau cartea de identitate provizorie;
 • Fișa medicală eliberată de o unitate medicală autorizată;
 • Dovada plății taxei pentru permisul auto (89 de lei).

Acte necesare pentru schimbare permis de conducere în cazul cetățenilor străini

În cazul cetățenilor străini, este nevoie de mai multe documente. Mai jos sunt principalele acte necesare pentru ca un străin să poată schimba permisul auto din țara-mamă în permis auto românesc:

 • Pașaportul, original și copie;
 • Cartea de rezidență;
 • Permisul de ședere în România;
 • Dovada plății taxei pentru permisul auto.

Este important de știut că fișa medicală este solicitată doar atunci când soliciți un permis auto în locul celui expirat. Dacă ai pierdut permisul auto, ți-a fost furat, s-a deteriorat sau ți-ai schimbat numele (dacă până la această dată permisul încă este valabil), pentru un duplicat nu va fi nevoie de fișă medicală.

Unde se plătește taxa pentru schimbarea permisului auto?

Taxa pentru a putea beneficia de un nou permis auto are valoarea de 89 de lei și poate fi plătită online pe ghișeul.ro sau pe platforma DRPCIV, prin virament bancar. Dacă realizezi plata pe ghișeul.ro sau prin platforma DRPCIV nu va mai fi nevoie să pui dovada plății la dosar.

De asemenea, începând cu anul 2022, taxa pentru permisul auto nu mai poate fi plătită la ghișeul Direcției Regim Permise la depunerea documentelor.

Odată depuse documentele, procedura de eliberare a noului permis auto este destul de rapidă. În general, se eliberează în doar câteva ore și este nevoie de prezentarea titularului având cartea de identitate în original.

La ce riscuri te expui dacă vei conduce cu un permis auto expirat?

Ignorarea expirării permisului auto reprezintă o contravenție care se sancționează potrivit Codului Rutier. Se aplică o penalizare de 6-8 puncte și o amendă cuprinsă între 800 și 1200 de lei. Totodată, ți se va interzice să părăsești sau, după caz, să intri în țară.

Trebuie să te gândești și la aspectul cărții de identitate. O schimbare puternică a aspectului fizic poate atrage după sine probleme în momentul în care soliciți un nou permis auto.

Din fericire, obținerea unui nou permis auto după expirarea celui vechi nu mai presupune să dai din nou examenul de conducere. Acest lucru a fost valabil până în anul 2002 și a fost anulat prin OUG nr. 195/2002.

Riscuri la care te expui dacă nu ai asigurare RCA sau CASCO

Pe lângă expirarea permisului auto, pot apărea probleme și dacă alegi să conduci fără asigurare RCA sau CASCO.

Riscuri la care te expui dacă nu ai o asigurare RCA

Cum asigurarea RCA este obligatorie, destul de puțini șoferi aleg să conducă fără să încheie o poliță. Mai jos sunt principalele riscuri asociate condusului cu o asigurare RCA expirată:

 • Amendă – dacă ești oprit în trafic și ești descoperit cu o asigurare RCA expirată, va trebui să plătești o amendă care poate ajunge până la 2.000 de lei, de câteva ori valoarea unei asigurări RCA pe un an;
 • Pierderea talonului – pentru infracțiunea de a conduce cu o asigurare RCA expirată, riști pierderea talonului mașinii. De asemenea, autoritățile rețin actele mașinii până aduci dovada încheierii unei asigurări RCA pentru minimum șase luni;
 • Suportarea cheltuielilor în cazul unui accident – probabil cea mai mare neplăcere. Dacă ești neasigurat și provoci un accident, va trebui să te ocupi de reparații. Dacă mașina avariată este nouă, cheltuielile vor fi și mai mari.

Cel mai simplu mod de a evita plata amenzii și stresul asociat conducerii unei mașini neasigurate este să îți reînnoiești la timp polița RCA. Uită-te periodic pe documente pentru a fi sigur că nu ratezi data pentru a reînnoi asigurarea RCA.

Doua maini protejeaza un autoturism de culoare rosie

Riscuri la care te expui dacă nu ai asigurare CASCO

Asigurarea CASCO este facultativă și are rolul de a acoperi daunele asupra propriei mașini. Acoperă atât daunele provocate în eventualitatea unui accident, precum și furtul mașinii, al unor părți componente sau dezastre naturale.

Dacă locuiești într-o zonă cu un risc crescut de furt sau de accidente, incheierea unei asigurari CASCO reprezintă o alegere potrivită. În caz contrar, riști plata reparațiilor în cazul unui accident, în caz de furtuni, alunecări de teren sau furt. Mai mult, există firme care oferă asistență non-stop și acoperire în Uniunea Europeană și Republica Moldova.

👉 Vezi ce opțiuni de ASISTENȚĂ RUTIERĂ ai la dispoziție.

Permisul auto este esențial pentru a putea conduce un autovehicul în deplină legalitate. Uneori pot apărea situații când este necesar să îl schimbi. Aceste situații includ expirarea permisului auto, deteriorarea sa, pierderea, schimbarea numelui sau transformarea permisului străin în unul românesc.

Pentru siguranța ta și a celor din jur, reînnoiește-ți permisul auto înainte de a expira. De asemenea, nu uita de asigurările RCA și CASCO. Reînnoirea lor la timp, similar permisului auto, te scapă de stres în cazul apariției unui incident.

Sursa foto: Shutterstock