Totul despre inmatriculare provizorie si numere rosii | asigurari.ro
Schimbare numere roșii

Înmatriculare auto provizorie: acte necesare numere roșii

Tocmai ce ți-ai luat o mașină, din țară sau din străinătate? Pentru a putea circula în mod legal cu ea, trebuie să soliciți înmatricularea provizorie. Înmatricularea auto provizorie este necesară înainte de înmatricularea propriu-zisă. În acest sens, în urma procesului de înmatriculare provizorie, primești numere roșii.

Ideea de numere provizorii România este ca să îți ofere un răgaz, imediat după achiziție, pentru a putea obține documentele necesare pentru înmatricularea definitivă. Află, mai jos, care sunt pașii pentru înmatricularea provizorie, de ce documente numere roșii ai nevoie, cât costă și multe altele.

Ce este înmatriculare provizorie și ce sunt numerele roșii (numere provizorii)?

Înmatricularea provizorie nu este valabilă pentru orice tip de înmatriculare. Aceasta se aplică atunci când aduci un autoturism din afara României sau vrei să înmatriculezi o mașină nouă. Între achiziție și înmatricularea definitivă, autovehiculul va avea numere roșii, numite, uneori, și numere provizorii.

Poți circula legal în România, între achiziția mașinii și înmatriculare, doar dacă soliciți înmatricularea provizorie și folosești numere roșii. Ce înseamnă numere roșii? Acestea se referă la plăcuțele de înmatriculare care includ inițialele județului și o serie de numere. Până obții plăcuțele definitive (numere negre), poți circula doar dacă ai realizat înmatriculare numere roșii.

Cu alte cuvinte, un număr roșu auto trece de starea inițială fără plăcuțe (pentru autoturismele noi) sau de la plăcuțele străine la cele definitive. Până la înmatriculare, șoferul are dreptul legal de a circula.

Acte necesare numere rosii

Următoarea întrebare este „Ce acte trebuie pentru numere roșii?”. Ei bine, pentru a înmatricula provizoriu mașina și pentru a putea folosi numere roșii, ai nevoie de mai multe documente. Iată care sunt actele necesare pentru numere roșii:

  • Cerere-tip, pe care o poți obține de la ghișeul DGPCI (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări) sau de pe site-ul instituției;
  • Copie după contractul de asigurare RCA (răspundere civilă auto), pe numele proprietarului autovehiculului, și care este valabil;
  • Copie și original după documentul care atestă dreptul de proprietate asupra autovehiculului;
  • Cartea de identitate a persoanei care solicită înmatricularea provizorie;
  • Dovada că ai plătit autorizația de circulație provizorie, 13 lei;
  • Dovada că ai plătit contravaloare pentru numere roșii, 40 de lei;
  • Procură specială autentificată de notar, dacă documentele sunt depuse de o altă persoană decât proprietarul mașinii.

👉 Vrei să închei o asigurare RCA pentru mașina ta cu numere roșii? Intră pe asigurări.ro, pentru a avea acces la o ofertă comparativă de asigurări RCA. După confirmarea plății, polița RCA îți va fi trimisă pe e-mail.

Precizări înmatriculare persoane juridice

Pe lângă documentele de mai sus, persoanele juridice trebuie să prezinte și alte documente, pentru a obține numere roșii. Iată care sunt actele necesare pentru numere roșii, pentru persoanele juridice:

  • Certificatul de înregistrare al firmei (CUI-ul);
  • Delegație specială pentru persoana care depune actele și care ridică numerele roșii provizorii;
  • Actul constitutiv - doar dacă solicitantul este și administratorul firmei.

Precizări înmatriculare mașini străine

Înmatriculare auto provizorie

La aceeași instituție, DGPCI, se depun și documentele pentru înmatricularea provizorie a mașinilor achiziționate din străinătate.

Persoana care depune actele trebuie să prezinte și documentul care atestă dreptul de proprietate (copie și original) din țara în care s-a făcut achiziția. Întregul proces poate fi rezolvat prin mandatar, cu o procură specială, autentificată la notar.

Mai mult, dacă nu pot fi aduse documentele de înmatriculare din statul străin, autoritățile locale vor oferi drept de circulație de cel mult cinci zile, fără a depăși data la care expiră asigurarea RCA, așa cum arată Ordinul MAI nr. 120/2020 cu modificările ulterioare.

Pentru mașinile aduse din afara spațiului comunitar, va mai trebui să alături, la acte necesare înmatriculare provizorie, și declarația vamală. Documentul este obligatoriu, indiferent dacă înmatriculezi mașina ca persoană fizică sau juridică.

Totodată, din anul 2023, declarația vamală devine obligatorie și pentru autoturismele care au fost cumpărate din Regatul Unit.

Ce este această declarație vamală? Documentul recunoaște plata taxelor vamale, adică taxa vamală și TVA. Taxa vamală este 10% din valoarea reală a mașinii, iar TVA pentru mașini din spațiul extra-comunitar este de 19% din valoarea autovehiculului. Suma se plătește când intri cu mașina în țară, însă se poate achita și la serviciul vamal.

Pașii pentru a obține înmatricularea provizorie

Înmatricularea provizorie și obținerea numerelor roșii necesită efort și timp. Dacă știi care sunt etapele de urmat, întregul proces se va desfășura mult mai ușor și mai repede. Iată care sunt pașii pentru eliberare numere roșii:

  • Completează cererea pentru înmatriculare auto provizorie. Dacă persoana care completează este un mandatar, va trece datele ambelor persoane;
  • Plătește contravaloarea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor roșii - poți plăti la ghișeu, atunci când depui documentele, sau online, prin ghișeul.ro;
  • Pune la dosar actele necesare pentru numere roșii: actul de identitate, copie și original, copie după contractul RCA, în termen de valabilitate, documentul care demonstrează proprietatea asupra mașinii.

Cât costă numerele roșii?

Poate că te-ai întrebat cât costă numerele roșii. Prețul numerelor roșii depinde de tipul de autovehicul. Iată care este taxa numere provizorii:

  • Pentru mașini - plăcuțe de 110 x 520 mm - 20 lei/placă de tip A;
  • Pentru vehicule 4x4 și partea din spate a remorcilor - 200 x 340 mm, 23 lei/placă de tip B;
  • Pentru motociclete - dimensiuni de 130 x 240 mm - 17 lei/placă de tip C.

Sumele de mai sus pot fi plătite pe ghișeul.ro, prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul Trezoreriei statului sau în numerar, la ghișeu, atunci când depui actele necesare pentru numere rosii.

Ce valabilitate are înmatricularea provizorie?

Cât sunt valabile numerele roșii? Atât autorizația provizorie, cât și plăcuțele au o valabilitate de 30 de zile. Totuși, valabilitatea numerelor roșii poate fi prelungită, dacă, în acest timp, proprietarul nu a reușit să înmatriculeze autoturismul. În acest sens, pentru a obține numere valabile încă o perioadă, trebuie să faci o cerere și vei primi un alt rând de numere roșii. Noile numere roșii vor fi valabile 60 de zile.

Există și un caz particular. Valabilitatea numerelor roșii poate fi de 90 de zile de la început, dacă autoturismul respectiv nu a primit anterior niciun set de numere provizorii, iar polița RCA are valabilitate de cel puțin 90 de zile.

Întrebări frecvente despre numere roșii și înmatriculare provizorie

Mulți șoferi au întrebări și nelămuriri legate de obținerea numerelor roșii. Iată câteva dintre întrebările frecvente despre numerele roșii și înmatricularea provizorie.

Cum se obțin numere roșii 2023, dacă vine o altă persoană?

Poți obține numere roșii și dacă trimiți un reprezentant. Persoanele juridice pot avea un mandatar, iar persoanele fizice necesită o procură specială, autentificată la notariat. Procura trebuie să menționeze că persoana respectivă se va ocupa de înmatricularea provizorie pentru a putea obține numere roșii mașină.

De unde se scot numerele roșii?

Vrei să știi de unde se scot numerele roșii? Răspunsul este unul destul de simplu. Fișa care înlocuiește temporar talonul și plăcuțele cu numere roșii vor fi eliberate la ghișeul DRPCIV.

Cum rămâne cu predarea numerelor roșii?

Multă lume își pune problema dacă numerele roșii se predau autorităților. Anterior, era obișnuită predarea numerelor roșii la poliție, însă, în ultimii ani, plăcuțele rămân la proprietarul mașinii. Dacă, atunci când radiezi o mașină din circulație, este obligatoriu să predai plăcuțele negre autorităților, nu același lucru este valabil la schimbarea numerelor roșii.

Motivul pentru această schimbare vine din multitudinea de combinații de numere. Astfel, plăcuțele tale roșii sunt folosite, pe durată determinată, doar pe autovehiculul tău.

Cu alte cuvinte, odată ce ai înmatriculat mașina, poți preda plăcuțele roșii autorităților, însă acest lucru nu este obligatoriu. Evită, totuși, să le folosești pentru o altă mașină, deoarece riști să săvârșești o infracțiune.

👉 Ai înmatriculat mașina? Felicitări! Pentru un plus de siguranță la volan, alege asigurarea de asistenta rutiera. Aceasta acoperă atât accidentele în trafic, cât și defecțiunile tehnice.

Ai nevoie de rovinietă, dacă ai numere roșii?

Rovinieta este obligatorie, pentru a putea circula pe drumurile din România. Totuși, pe durata înmatriculării provizorii, rovinieta pentru numere roșii nu se plătește. Odată ce plăcuțele roșii au fost înlocuite cu unele negre, definitive, proprietarul autoturismul este obligat să plătească rovinieta pe o perioadă de 7, 30 de zile, 90 de zile sau chiar un an. De asemenea, mașinile cu numere verzi sunt scutite de la plata rovinietei.

Cât costa numerele roșii pe 3 luni?

Mulți români își pun problema costului pentru numere roșii. Așadar, cât costă numerele roșii pe 3 luni? Răspunsul este unul simplu. Costul este de 40 de lei pentru mașini, la care se adaugă autorizația de circulație, în valoare de 13 lei. Cu alte cuvinte, prețul plăcuțelor roșii nu crește, doar pentru că perioada provizorie crește de la 30 de zile la 90 de zile.

Este posibilă prelungirea numerelor roșii?

În mod standard, plăcuțele roșii au o valabilitate de 30 de zile din momentul eliberării. Este posibilă prelungirea numerelor roșii doar dacă în acest interval de timp nu ai reușit să înmatriculezi. Prelungirea perioadei provizorii se poate întinde pe 90 de zile.

RCA și numere roșii?

Pentru a putea realiza înmatricularea provizorie, ai nevoie de RCA numere roșii. Astfel, înainte de a te ocupa de dosarul de acte pentru înmatricularea provizorie, este foarte important să alegi o poliță de asigurare RCA.

Alege o durată cât mai mare, pentru a avea suficient timp pentru a înmatricula mașina. Nu uita că trebuie să păstrezi chitanța pentru plata poliței RCA.

Ce este autorizația de circulație provizorie?

O autorizație de circulație provizorie este același lucru cu înmatricularea provizorie: îți oferă dreptul legal de a circula cu numere de înmatriculare roșii. Dacă înmatricularea provizorie se referă la procedură, autorizația provizorie este documentul care atestă că ai dreptul, pe o perioadă limitată, să circuli cu autovehiculul.

Ce se întâmplă dacă expiră numerele roșii?

Poate că îți pui problema ce se întâmplă dacă expiră numerele roșii. Dacă ai uitat că numerele roșii au expirat sau dacă alegi să conduci cu numere roșii expirate, riști amendă, fapta va fi considerată infracțiune și vei avea permisul suspendat.

În cât timp se eliberează numerele provizorii?

Cât durează să scoți numere roșii? Depinde. Eliberarea de numere roșii este influențată de mai mulți factori, precum programul de lucru al instituțiilor statului și cât de aglomerat este. Întreaga procedură durează circa 48 ore, dar există și cazuri în care numerele roșii se dau pe loc.

Poți verifica valabilitatea numerelor roșii?

Din nefericire, nu ai cum să soliciți verificarea valabilității numerelor roșii. Cu toate acestea, în perioada de înmatriculare provizorie, poți verifica diverse combinații de numere pentru viitoarele plăcuțe. Poți face acest lucru pe site-ul DGPCI, în secțiunea „Verificare disponibilitate număr”.

Unde se plătește taxa pentru numere roșii?

Taxa pentru numere roșii se poate plăti la ghișeul unde depui documentele, prin virament bancar, mandat poștal la Trezorerie sau online, pe ghișeul.ro, prin internet banking.

La numere rosii trebuie asigurare?

Înmatricularea provizorie necesită încheierea unei asigurări RCA, valabilă cel puțin 30-90 de zile. Cu alte cuvinte, ai nevoie de asigurare pentru numere roșii.

Cât costă să înmatriculezi o mașină?

Vrei să știi cât costă să înmatriculezi o mașină? Costurile variază de la o mașină la alta. În general, există costuri fixe, așa cum sunt certificatul de înmatriculare, 49 de lei, plăcuțele de înmatriculare, 40 de lei, pentru plăcuțe cu număr preferențial mai plătești 45 de lei, apoi asigurarea RCA, care depinde de firma pe care o alegi și de istoricul în trafic.

Pentru numere roșii trebuie programare?

Pentru a înmatricula mașina provizoriu, este necesar să faci o programare online, pe site-ul DGPCI. La fel, pentru a economisi timp, poți plăti taxele aferente tot online.

Ce particularități apar la numerele roșii la motocicletă?

Înmatricularea definitivă a motocicletei trebuie să se facă în cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului pentru numere roșii. Totodată, pentru a obține numere roșii motocicletă, trebuie să plătești 17 lei/placă, mai puțin decât în cazul mașinilor.

Pot scoate numere roșii din alt județ?

În general, numerele de înmatriculare roșii se eliberează doar în județul în care ai reședința de județ.

Poți încheia CASCO pentru numere roșii?

Poți avea CASCO numere roșii chiar dacă nu ai încă plăcuțele finale. Polița de asigurare este valabilă din momentul în care semnezi contractul sau plătești, chiar dacă atunci ai numere roșii. Cu toate acestea, odată ce obții numere negre, trebuie să prezinți societății de asigurări noile date.

👉Cauți o asigurare CASCO și nu știi ce să alegi? Accesează asigurări.ro, compară beneficii și tarife și alege asigurarea CASCO potrivită nevoilor tale.

Când se face programare numere negre?

Programare numere negre se face în perioada de înmatriculare provizorie, la 30-90 de zile de la obținerea numerelor roșii. Te poți programa pentru înmatricularea finală pe site-ul DGPCI.

Înmatricularea provizorie vine în ajutorul șoferilor, pentru a le permite să pregătească dosarul pentru înmatricularea definitivă și, în același timp, să folosească mașina în activitățile de zi cu zi.

Sursa foto: Shutterstock