Vacanta in Romania - Locuri incarcate de istorie si mituri - asigurari.ro

Vacanță în România, pe urmele istoriei, miturilor și legendelor

 

Când, după un an întreg de muncă, în sfârșit se apropie concediul, poate că nu îți vine să stai ore întregi să cauți pe harta României obiective turistice care ți-ar putea stârni interesul. Pentru că știm că îți dorești o vacanță de vis, relaxantă și plină de surprize plăcute, ți-am pregătit un ghid al destinațiilor din țara noastră cărora merită să le acorzi atenție. Iar dacă ai copii, cu atât mai bine, pentru că multe dintre recomandările noastre vin însoțite de mituri și legende vechi de sute de ani, care pot stârni interesul oricui.

  

Nu uita să ții cont și de detaliile care simplifică lucrurile, precum efectuarea din timp a rezervărilor pentru cazare sau de pregătirea mașinii pentru drumul pe care îl ai de făcut.

👉 Înainte de a pleca la drum, verifica daca asigurarea RCA este valabila sau trebuie prelungită.

 

Castele și cetăți - locuri de vizitat încărcate de istorie

În cazul în care nu ai foarte mult timp liber la dispoziție și cauți locuri de vizitat într-o zi, poți alege Castelul Bran, una dintre cele mai faimoase zone turistice. Povestea contelui transilvănean Dracula, inspirată din viața domnitorului Vlad Țepeș, încă mai fascinează generații întregi de adolescenți. Deși scriitorul irlandez Bram Stoker nu a numit niciodată Castelul Bran drept locul unde ar fi trăit faimosul vampir, locul a fost identificat în timp drept cel care corespunde cel mai bine descrierilor din roman. Zona de munte dintre masivele Bucegi şi Piatra Craiului e superbă și există multe alte locuri de vizitat în apropiere.

Castelul Bran
 

Celor care caută locuri de vizitat cu copii în România le recomandăm să meargă și mai departe pe urmele lui Vlad Țepes, la Cetatea Poenari, aflată la 25 de kilometri de Curtea de Argeș. Construcția are un aspect cam înfricoșător, iar legenda construirii acesteia e una aparte. Se spune că boierii din zonă, nemulțumiți de cruzimea domnitorului, au plănuit să îl prindă pe Țepeș și să îl predea sultanului otoman. Dar acesta le-a dejucat planurile și i-a luat prizonieri, ducându-i la strâmtoarea Cheile Argeșului, acolo unde le-a poruncit să construiască o cetate pe un vârf de munte. Mulți dintre nobili, epuizați de muncă, au căzut în prăpastie. După ce a fost ridicată cetatea, boierii care mai erau în viață au fost iertați și eliberați.

 

Și, pentru că vorbim de castele și cetăți, merită să amintim și de Castelul Peleş, unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din țara noastră. Reședința de vară a regilor României este situată pe Valea Prahovei, în apropiere de Sinaia.

  

Într-un top al locurilor de vizitat în România cu copiii, în timpul vacanței de vară, includem și Sarmizegetusa Regia, fosta Capitală a dacilor, folosită de Decebal pentru apărare în războaiele cu Imperiul Roman. Situl arheologic este situat în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara.

    

Idei de vacanță în România

1. Grădina Zmeilor

 

Locul se află în comuna Bălan, din judeţul Sălaj, și este o rezervaţie naturală unică în Europa. Este unul dintre acele peisaje din România absolut fermecătoare, iar legenda spune că, în vremurile de demult, pe stâncile cu forme ciudate de pe dealul Dumbrava își găseau odihna zmeii. Aceștia răpeau fetele din sat, iar într-o zi au furat chiar Soarele de pe cer. Un voinic s-a luptat cu zmeii și a aruncat Soarele înapoi în văzduh, apoi a eliberat fetele ce erau prizoniere. Ceilalți zmei au venit să ajute, însă au fost orbiți de lumina astrului, iar una dintre tinere a rostit o vrajă, transformându-i în stane de piatră. Numele stâncilor păstrează amintirea legendei, cele mai mari fiind denumite Zmeul şi Zmeoaica, iar altele, sub formă de turnuri, ciuperci sau ace, sunt cunoscute drept Fata Cătanii, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei sau Sfinxul.

 
Gradina Zmeilor

2. Lacul Sfânta Ana

Dacă te întrebi unde poți să mergi în weekend, Lacul Sfânta Ana poate fi o soluție. Este unul dintre acele locuri de vizitat în Ardeal, cu peisaje de vis, o destinație turistică încărcată de istorie. Situat în apropiere de stațiunea Tușnad, este singurul lac vulcanic din România, iar legenda spune că aici și-a găsit sfârșitul o tânără pe nume Ana, pe care părinții au obligat-o să se căsătorească cu un bărbat bogat, pe care fata nu îl dorea. În ziua nunții, neacceptând dorința familiei, ea s-a aruncat în lac, iar trupul nu i-a fost găsit niciodată.

 

Legenda veche de sute de ani a atras mulți oameni în zonă, aceștia venind să se roage la capela din lemn de pe marginea lacului, ctitorită în secolul al XII-lea, ori la cea din piatră, construită în 1564. Pelerinii se rugau să își găsească perechea, iar femeile sterpe sperau să poată avea copii.

O altă legendă spune că, pe vremuri, aici trăiau doi frați ce aveau, fiecare, câte o cetate. Cetatea unuia era pe vârful Puciosu, iar a celuilalt, pe locul actualului lac. Rivalitatea dintre cei doi l-a făcut pe cel ce locuia pe vârful muntelui să se laude cu o caleașcă pe care o câștigase la un joc de zaruri. Lovit de invidie, fratele său a promis că va veni să îl viziteze a doua zi cu o caleașcă și mai grozavă. Acesta a ales cele mai frumoase fecioare din sat și le-a înhămat la caleașca sa, însă fetele nu au putut să urce muntele. Cuprins de furie, bărbatul le-a pedepsit pe tinere, biciuindu-le. Una dintre ele, pe nume Ana, l-a blestemat pe cel care a chinuit-o. Dintr-odată, cerul s-a întunecat și s-a pornit o furtună teribilă, cu tunete și fulgere, iar pământul s-a cutremurat și a dărâmat cetatea. În locul ei, din lacrimile fetelor s-a format lacul ce astăzi poartă denumirea de Sfânta Ana. Se spune că, de atunci, cine se spală cu apa lacului este curățat de păcate.

Lacul Sfanta Ana

Idei de vacanță la munte

1. Cascada Cailor

Situată în apropiere de stațiunea Borșa, în Munții Rodnei, cascada și împrejurimile sunt absolut superbe. Căderea de apă are 90 de metri, iar legenda spune că, pe vremuri, aici era o prăpastie, la marginea căreia pășteau caii, pe bogatele și frumoasele pășuni de pe muntele Piatra Rea. Însă, urșii și lupii îi atacau, încolțindu-i în dreptul prăpastiei, iar caii, pentru a nu cădea pradă sălbăticiunilor, se aruncau în gol. Legenda spune că lacrimile păstorilor au format în acel loc Cascada Cailor.

 
Cascada Cailor
 

2. Piatra Dracului - legenda stâncii ce își schimbă locul

 

Pentru pasionații de legende înfricoșătoare, un alt loc de vizitat în România este cel din zona lacului de acumulare Izvorul Muntelui, aflat la câţiva kilometri de staţiunea Durău. În mijlocul apei se află o stâncă solitară, despre care se spune că și-ar schimba locul în timpul nopții, iar în vârful ei ar veni și s-ar așeza însuși Diavolul.

Povestea a înflăcărat imaginația oamenilor, care povestesc cum Dumnezeu a făcut prinsoare cu Necuratul, care își dorea să devină stăpânul lumii. Diavolul s-a lăudat că va fura o stâncă din vârful muntelui Ceahlău, pe care i-o va aduce până în zori. A reușit să desprindă cu greu piatra din munte și, până să reușească să o aducă, s-a făcut dimineață. Speriat de cântecul cocoșilor, a scăpat piatra în mijlocul apei și, de atunci, tot încearcă să o mute, motiv pentru care stânca și-a schimba locul în timpul nopții. Desigur, este doar o iluzie optică, generată de debitul apei, care uneori e mai puternic.

 
Piatra Dracului

3. Ceahlăul și legenda Babei Dochia

Există o mulțime de obiective turistice în România ce pot fi considerate locuri de vis, iar printre ele se numără Muntele Ceahlău. Aici vei găsi peisaje frumoase, cu priveliști care te vor relaxa și te vor conecta cu natura, dar și legende precum cea a Babei Dochia.

Conform mitului, aceasta avea o noră care nu îi era la inimă și căreia i-a cerut, în toiul iernii, să meargă la râu și să spele lâna neagră până se face albă ori, dacă nu reușește, să îi aducă fragi. Fata a spălat toată ziua, însă nu a putut să îndeplinească cerința. Dar s-a întâmplat ca pe acolo să treacă un bătrân care a ajutat-o, iar nora s-a întors acasă cu fragii pentru soacră. Aceasta a crezut că a venit primăvara, văzând fructele, și a pornit cu turma de oi la munte, îmbrăcând nouă cojoace. Pe drum, vremea s-a încălzit, iar bătrâna a început să arunce hainele groase. Însă, în vârful muntelui, a început să ningă și să viscolească, iar Baba Dochia a înghețat de frig, împreună cu turma ei.

Turiștii care merg pe traseele din Ceahlău pot vedea complexul de stânci numite „Babele”, cea mai impunătoare dintre ele fiind „Baba Dochia”.

Muntii Ceahlau
 

Locuri de vizitat în România vara

Delta este unul dintre acele locuri frumoase de vizitat în România în care vei avea ocazia să te deconectezi complet. Zona unde Dunărea se varsă în Marea Neagră e casa a numeroase specii de păsări, pești și mamifere.

 

Ceva mai sus, în Parcul Național Porțile de Fier, se găsește una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din România. În defileul format la trecerea fluviului prin Munții Carpați se află Cazanele Dunării. Măreția naturii își face simțită prezența din plin, deoarece debitul Dunării este mare, iar pereții verticali ai muntelui îngustează lățimea fluviului, provocând vârtejuri, care lasă impresia că apa ar fierbe. Turiștii vor fi impresionați și de sculptura gigantică, de 55 de metri înălțime, ce reprezintă chipul lui Decebal. Aceasta se află aproape de golful Mraconia.

Lista locurilor „răcoroase”, de care ar putea fi interesați cei ce vizitează România, se încheie cu litoralul, pe care îl știm bine cu toții și nu mai are nevoie de prezentare, fiind una dintre principalele destinații de vacanță în timpul sezonului estival.

   
Cazanele Dunarii

Top 3 cele mai frumoase locuri din România

Celebre în întreaga lume, o serie de destinații turistice atrag în fiecare an numeroși iubitori ai naturii, atât din țară, cât și de peste hotare. În top 3 cele mai frumoase locuri din România se numără Delta Dunării, Cheile Bicazului și Transfăgărășanul.

Transfăgărașanul este inclus în topul Tripadvisor al celor mai frumoase trasee turistice în România. Dacă decizi să pornești pe „drumul dintre nori”, vei fi uimit de peisajele de vis, iar serpentinele îți vor crește adrenalina. Pe drum, vei avea posibilitatea să te oprești în diverse locuri de vacanță cu peisaje de munte sau de deal absolut memorabile. Lacul Bâlea, Barajul Vidraru, Cetatea Poienari sau Mănăstirea Curtea de Argeș sunt doar câteva dintre locurile de plimbare atunci când mergi pe Transfăgărășan.

Transfagarasan
   

Alte destinații de vacanță în România

 

Peștera Ghețarul de la Focul Viu

 

Discutând despre locuri de poveste în România, nu putem omite peșterile din Munții Bihorului. Una dintre acestea, Peștera Ghețarul de la Focul Viu, are două săli, iar în cea mare se spune că și-ar fi ascuns Decebal bogățiile. Regele dac ar fi pus o familie de uriași să păzească bine comoara, însă aceștia au fost păcăliți de niște tâlhari, care le-au dat mâncare otrăvită. După ce hoții au intrat în peșteră, tavanul s-a prăbușit peste ei, omorându-i.

   
Focul Viu

Pădurea Hoia Baciu

Aflată în apropierea orașului Cluj-Napoca, pădurea veche de aproximativ 400 de ani e poreclită „Triunghiul Bermudelor din România” și a fost subiectul unui documentar realizat de Discovery Channel, postul american de televiziune fiind interesat de miturile care însoțesc acest loc. Legenda spune că acum mulți ani, un cioban ar fi intrat în pădure împreună cu oile sale, fără a mai ieși vreodată.

Cei care au plecat să îl caute nu au găsit absolut niciun indiciu, nici măcar oseminte umane sau animale. S-a vorbit și despre alte lucruri inexplicabile, precum descoperirea unor urme de pași ce se opresc dintr-odată, ca și cum persoana în cauză s-ar fi volatilizat brusc, despre apariția unor siluete umanoide translucide ori despre misterul fetiței găsite la cinci ani de la dispariție, purtând aceleași haine și având aceeași vârstă ca în momentul în care se pierduse.

 

Ceva mai recent, în 1959, un biolog pe nume Alexandru Sift, intrigat fiind de misterele puse pe seama acestor meleaguri, a făcut mai multe vizite în pădure, realizând o serie de fotografii. După ce a developat filmele, acesta a descoperit că în cadrele surprinse apăreau mai multe siluete și obiecte stranii, pe care nu le remarcase anterior.

În 1968, tehnicianul militar Emil Barnea venise împreună cu prietena sa și câțiva amici pentru a petrece duminica în Poiana Rotundă. Grupul a observat pe cer o farfurie zburătoare și a făcut câteva poze. Acestea au fost studiate de experți ai unor instituții din Europa și Statele Unite și au fost considerate reale.

   
Padurea Hoia Baciu

Vizitează România în siguranță

E clar, ai ce să vizitezi în România. Fie că vorbim de zone de munte, de deal ori de șes, țara noastră are multe de oferit. Dacă te-am inspirat în alegerea destinațiilor de vacanță, atunci nu mai trebuie decât să îți faci bagajele și să te urci în mașină. Nu uita, înainte de a porni la drum, să îți verifici polita RCA sau, dacă e cazul, să îți faci un CASCO, pentru a fi și mai bine protejat.

Drumurile patriei nu sunt doar lungi, ci și pline de neprevăzut, așa că e bine să îți iei toate măsurile de precauție. În cazul în care rămâi în pană sau mașina se defectează, e bine să ai și un plan B. O astfel de variantă de rezervă e Asistenta rutiera, care poate interveni în situația în care mașina nu mai funcționează.

   

Sursa foto: Shutterstock