Imputernicire auto iesire din tara | asigurari.ro

Împuternicire auto pentru ieșirea din țară – model și ghid pentru șoferi

Masini la vama.

În prezent, este simplu să ieși din țară cu o mașină, atât timp cât respecți cerințele impuse de Poliția de Frontieră sau statul în care vrei să circuli. În anumite cazuri, vei avea nevoie de un document special, și anume împuternicirea auto pentru ieșirea din țară. Află mai multe informații despre aceasta, respectiv ce acte auto pentru ieșirea din țară mai ai nevoie pentru a circula legal și fără griji.

Ce este împuternicirea auto la ieșirea din țară

La ieșirea din țară, indiferent dacă vei conduce autoturismul personal sau pe numele altei persoane sau firme, ai nevoie de următoarele documente obligatorii:

 • Permisul de conducere;
 • Certificatul de înmatriculare, cu viza ITP valabilă;
 • Asigurarea RCA, care include și Cartea Verde;
 • Cartea de identitate sau pașaport pentru țările noneuropene;
 • Polita CASCO este opțională, dar îți recomandăm să o ai în vedere.

În cazul în care nu ești proprietarul autoturismului (de exemplu, este pe firmă), respectiv este subiectul unui program de leasing auto, va trebui să ai la îndemână și o împuternicire auto. Ea mai poartă denumirea și de procură auto. Documentul îți oferă dreptul legal să utilizezi mijlocul de transport în cauză și se aplică atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

Împuternicirea auto nu este totuși necesară în toate țările. În statele care aparțin de Uniunea Europeană nu se solicită acest document, așa cum se întâmpla în trecut, dar autoritățile competente pot face verificări suplimentare fără însă să limiteze accesul.

În situația în care pleci cu o mașină închiriată în străinătate, să ai la tine și contractul de închiriere cu firma de închirieri auto.

Verificare pasaport.

În ce țări ai nevoie de procura auto

Așa cum explicam și mai sus, dacă vei călători cu mașina în țări care fac parte din Uniunea Europeană nu ai nevoie de o împuternicire auto. Pe de altă parte, dacă plănuiești să circuli cu mașina în state noneuropene, va trebui să prezinți documentul de împuternicire sau să te asiguri că nu ai nevoie de acesta.

O procură auto trebuie tradusă în limba engleză. Totuși, interesează-te de condițiile impuse de statul din afara UE unde urmează să circuli cu mașina. De exemplu, Turcia solicită traducerea documentului în limba turcă, de către un traducător autorizat, precum și legalizarea acestuia. Prin urmare, o procură pentru Turcia presupune condiții speciale.

Îți recomandăm să iei legătura și cu ambasada țării în care vrei să ajungi pentru a te asigura că ai toate documentele necesare la tine, în forma și condițiile impuse de aceasta.

👉 Dacă pleci din țară, o asigurare medicala de calatorie este recomandată pentru situațiile imprevizibile care pot apărea.

Model împuternicire auto la ieșirea din țară

Un model de împuternicire auto la ieșirea din țară sau o procură mașină poate arăta astfel:

Model imputernicire auto.

Acte necesare pentru procura auto

Împuternicirea auto se face la un notar și ai nevoie de următoarele acte:

 • Cartea de identitate a proprietarului mașinii;
 • Copie de pe cartea de identitate a persoanei/persoanelor împuternicite;
 • Certificatul de înmatriculare (Talonul) și Cartea de identitate a vehiculului (CIV);
 • Factură/contract de vânzare-cumpărare/contract de inchiriere/contract de comodat a mașinii;
 • Act constitutiv/hotărâre AGA, în cazul persoanelor juridice.

Ce trebuie să știi despre asigurarea auto

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) este un document obligatoriu și atunci când ieși din țară. Conform legii nr. 136/1995, se poate utiliza polița RCA încheiată în țară și atunci când călătorești cu mașina în alte state, însă sunt și limitări teritoriale de acoperire precum:

 • teritoriul României;
 • teritoriul statelor care aparțin de Uniunea Europeană;
 • teritoriul statelor care aparțin de Spațiul Economic European;
 • teritoriul care leagă două state membre ale UE și în care nu există birou național Carte Verde.

👉 Încheie o asigurare RCA simplu și rapid pe site-ul nostru. Beneficiază de tarife fără costuri suplimentare, livrare imediată prin e-mail și plată securizată cu cardul.

Coada de masini.

Ce este Cartea Verde

Cartea Verde este un document internațional de asigurare, care se eliberează atunci când închei o asigurare RCA. Până în anul 2020 acest document se tipărea pe o hârtie verde, de aici și denumirea, însă, în prezent, se tipărește pe hârtie albă.

Consultă polița RCA valabilă a autoturismului să vezi dacă nu cumva țara în care vrei să circuli este exclusă de pe lista de asigurare. De regulă, excluderea unei țări se marchează cu un „X”. În acest caz, va trebui să iei legătura cu asiguratorul pentru a încheia o Carte Verde pentru țara dorită. O altă soluție este să închei o asigurare de frontieră care este valabilă doar pentru țara pe care o tranzitezi.

Altfel, cu o poliță RCA valabilă poți circula în legalitate pe toate teritoriile care nu sunt excluse din Cartea Verde. Înainte de a pleca, verifică cu atenție rubrica de valabilitate teritorială în polița RCA a mașinii.

Alte condiții de care să ții cont la ieșirea din țară cu mașina

Fiecare țară poate impune anumite condiții specifice de circulație, de aceea este bine să te informezi și în privința altor detalii importante care te vor salva de la sancțiuni.

De exemplu, în țări precum Austria, Ungaria, Italia, Spania sau Portugalia este obligatorie existența unei veste reflectorizante. În România este obligatorie numai la vehicule de peste 3.5 tone. În Turcia trebuie să fie aceeași persoană la volanul autoturismului, atât la intrare, cât și la ieșire, iar dacă ai de gând să conduci un autovehicul cu peste 9 locuri va trebui să prezinți o licență Interbus, chiar dacă nu efectuezi curse regulate.

De asemenea, mai ține cont de starea generală a autoturismului, siguranța actelor (este indicat să ai și copii la documentele originale), precum și de o aplicație de navigare care te poate ajuta și dacă nu ai semnal sau internet.

În concluzie, pe lângă actele necesare la ieșirea din țară cu autoturismul, poți avea nevoie și de o împuternicire auto pentru ieșirea din țară. Asigură-te că pleci cu toate documentele în regulă, respectiv cunoști toate cerințele și condițiile impuse de statul/statele în care vei circula cu mașina.

Sursă foto: Shutterstock