Unde faci asigurarea medicala de calatorie - Informatii esentiale | asigurari.ro

Unde faci asigurarea medicală de călătorie - informații esențiale pentru călătorii lipsite de griji

O persoana la birou alegand o asigurare de calatorie la un laptop

Călătoriile în străinătate pot fi deplasări deosebit de plăcute, ce oferă numeroase oportunități de petrecere a timpului liber sau de desfășurarea a unor afaceri profitabile. Astfel de deplasări turistice sau în scop de afaceri pot fi în același timp și momente în care își fac prezența diferite tipuri de evenimente nedorite, accidentele și problemele medicale fiind unele complicat de abordat. Incidentele pot transforma o vacanță relaxantă într-un adevărat coșmar, dar există anumite măsuri care permit abordarea corespunzătoare a situațiilor de acest fel.

Un instrument prețios, care oferă numeroase beneficii românilor ce părăsesc granițele țării este asigurarea medicală de călătorie, un tip de poliță potrivit tuturor persoanelor, fie călătoare frecvente, fie aflate la prima vizită într-o țară străină. Acest tip de asigurare poate fi utilizat cu succes pentru sprijin financiar, în cazul apariției unor situații medicale diverse, de la fracturi până la operații complexe, dar și în alte împrejurări nedorite, cum ar fi pierderea bagajelor, întreruperea, anularea călătoriei, pierderea sau furtul unor documente.

Acest articol este destinat persoanelor prevăzătoare ce intenționează să călătorească în altă țară și care vor să afle informații utile despre ce înseamnă și ce este asigurarea storno de călătorie, ce include asigurarea de călătorie și de ce este important să se recurgă la o astfel de soluție de protecție financiară. În plus, se va descoperi modalitatea recomandată de alegere a celei mai potrivite asigurări prin compararea polițelor disponibile în funcție de anumite criterii esențiale, procedeul ce trebuie să fie pus în practică pentru încheierea efectivă a acesteia și ce trebuie făcut în cazul în care apare un eveniment asigurat în timpul unei călătorii în străinătate.

Cuprins:

  1. Ce este asigurarea de călătorie - tipuri de riscuri acoperite și importanța ei
  2. Unde se face asigurarea medicală de călătorie - informații utile
  3. Asigurarea de călătorie este obligatorie? Cum să folosești polița în caz de incidente

Ce este asigurarea de călătorie - tipuri de riscuri acoperite și importanța ei

Femeie in fata unui fundal cu un avion zburand in jurul planetei

Asigurările de diverse tipuri sunt instrumente financiare foarte utile în lumea actuală, dinamică și plină de provocări. Varianta medicală de călătorie este un tip de poliță destinată persoanelor de toate vârstele ce ies în afara granițelor țării din diverse motive și care doresc să aibă un sprijin financiar important în cazul apariției unor evenimente medicale sau de alt tip, ce pun în pericol vacanța sau deplasarea în interes de serviciu. Această variantă este binevenită, pentru că în multe cazuri evenimentele petrecute în afara României sunt dificil de manageriat din cauza costurilor implicate și a altor aspecte, ca de exemplu necunoașterea limbii sau a sistemului medical din țara respectivă.

Ce acoperă asigurarea de călătorie?

Deplasările internaționale sunt momente în care se pot ivi diverse probleme medicale mai mult sau mai puțin grave, evenimente dificil de rezolvat din variate motive, printre care se remarcă cele financiare. În multe țări vizitate de români serviciile medicale sunt destul de costisitoare, ceea ce împiedică de multe ori rezolvarea satisfăcătoare a situațiilor nedorite.

O rezolvare facilă și ușor de implementat, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere administrativ este utilizarea unei asigurări medicale de călătorie, un tip de poliță ce acoperă numeroase riscuri ce pot apărea frecvent:

  • îmbolnăvirile de diverse tipuri ce își fac simțite prezența în timpul călătoriilor în străinătate;
  • accidentele de mașină sau de alte tipuri;
  • costuri medicale, inclusiv cele pentru transport specializat;
  • pierderea sau furtul documentelor;
  • probleme legate de desfășurarea călătoriei (refuzul de îmbarcare în avion, întârzierea mijlocului de transport, întreruperea sau anularea călătoriei, furtul sau pierderea bagajelor);
  • storno pentru bilete de avion sau pentru anularea călătoriei în străinătate.

De asemenea, această poliță acoperă pagubele produse unor terți în timpul călătoriilor (răspunderea civilă privată). Însă, ce înseamnă răspundere civilă la asigurarea de călătorie? Aceasta se referă la protecția oferită în cazul în care cauzezi, fără intenție, daune unor persoane sau bunuri aparținând altora, asigurându-te astfel că ești acoperit financiar pentru eventualele consecințe.

Persoanele ce vor să apeleze la o astfel de soluție trebuie să știe că există și anumite probleme și împrejurări ce nu sunt acoperite de asigurările medicale de călătorie. Astfel, nu sunt acoperite problemele legate de boli neoplazice, cele cu transmitere sexuală, operațiile estetice și stomatologice sau tentativele de suicid, precum și cele provocate în urma consumului de alcool, stupefiante sau alte substanțe interzise. De asemenea, polița nu poate fi folosită dacă apar probleme legate de graviditatea de peste douăzeci și șase de săptămâni, de naștere sau a celor apărute pe teritoriul unor țări cu situații politice grave, cum ar fi Afganistan, Irak, Venezuela, Siria sau Coreea de Nord.

Importanța asigurărilor de călătorie pentru persoanele ce merg în afara țării

Asigurările medicale de călătorie sunt considerate un tip de poliță ce oferă persoanelor care se deplasează în străinătate o serie de beneficii reale, prin intermediul cărora au la dispoziție o adevărată centură de siguranță față de evenimente neprevăzute. Principalul avantaj al încheierii unei asigurări medicale de călătorie este legat de posibilitatea obținerii unor despăgubiri financiare ce pot ajunge până la 50.000 de euro pentru rezolvarea unor probleme de sănătate sau de alt tip.

Acest ajutor este binevenit mai ales dacă se iau în considerare costurile ridicate ale diverselor tipuri de intervenții medicale din numeroase țări de pe mapamond. Pe baza ajutorului primit de la compania de asigurări se pot deconta costuri legate de tratamente, spitalizări, intervenții chirurgicale sau chiar repatrierea persoanei asigurate cu ajutorul unui transfer special. În plus, polițele de acest tip includ și acoperiri opționale ce oferă un plus de protecție față de evenimente de regulă minore, dar care pot provoca disconfort semnificativ și cheltuieli suplimentare însemnate.

Asigurarea de călătorie este, așadar, o necesitate pentru oricine călătorește în afara granițelor, călătorii putând să-și concentreze atenția pe explorarea noilor destinații.

Unde se face asigurarea medicală de călătorie - informații utile

Cetățenii români au la dispoziție numeroase modalități prin care pot încheia o asigurarea medicală de călătorie pentru a profita de un grad ridicat de protecție față de diverse evenimente nedorite. Majoritatea companiilor de asigurări ce activează în România au în portofoliu o astfel de variantă ce poate fi încheiată fie printr-o vizită la sediile companiei, fie direct de pe Internet prin intermediul mediului online. De exemplu, dacă te întrebi „unde pot face o asigurare de călătorie„, o opțiune ce oferă numeroase avantaje este apelarea la platformele specializate unde sunt disponibile mai multe variante de la principalele firme de asigurări.

Criterii utile pentru alegerea asigurarii medicale de călătorie

Dacă te întrebi „ce asigurare de călătorie să aleg„, este esențial să înțelegi că selectarea asigurării de călătorie nu trebuie să fie făcută fără o informare prealabilă corectă, deoarece este posibil ca polița contractată să nu fie cea mai potrivită. Persoanele aflate în căutarea protecției superioare vor lua în considerare câteva criterii utile pentru o alegere informată și potrivită fiecărui caz în parte:

  • Aria de acoperire. Călătorii se vor informa cu privire la aria geografică de utilizare a platformei. Anumite variante nu pot fi utilizate în anumite țări, de aceea trebuie să existe o siguranță a includerii destinației în lista țărilor aprobate;
  • Tipul de riscuri acoperite. Și în această privință există diferențe între polițele oferite de diverse firme de asigurare. Se recomandă alegerea acelei variante ce acoperă nevoile specifice ale fiecărui călător, în funcție de activitățile practicate și de pericolele la care se expune. Tot în această direcție este importantă cunoașterea sumei maxime asigurate;
  • Excluderi și condiții speciale. Anumite variante de polițe nu au o acoperire completă, existând anumite tipuri de probleme de sănătate ce nu sunt acoperite. În funcție de profilul fiecărei persoane se va alege o variantă ce acoperă cât mai complet riscurile;
  • Raportul preț - calitate. Deși unele persoane tind să aleagă varianta cea mai ieftină, această alegere nu este întotdeauna cea mai potrivită, așa că trebuie cântărită cu atenție. Pentru o selecție corespunzătoare se alege varianta ce oferă cel mai bun raport între prețul implicat și beneficiile obținute.

Procedeul recomandat pentru încheierea unei asigurări de călătorie

Obținerea protecției financiare pentru călătoriile în străinătate este esențială pentru evitarea unor situații dificile, în care apar probleme medicale sau de alt tip. Persoanele ce vizitează țări străine trebuie să se informeze în legătură cu pașii recomandați de parcurs în vederea încheierii celei mai potrivite polițe:

  • Primul pas este cel de stabilire a nevoilor în funcție de aspecte personale, activitățile desfășurate și țara de destinație. De exemplu, în cazul unei călătorii în SUA se va selecta o variantă cu o acoperire cât mai mare și cu suma asigurată maximă, deoarece prețul serviciilor medicale de aici sunt foarte mari și greu de suportat în lipsa unei asigurări medicale de călătorie;
  • Al doilea pas este cel al comparării variantelor disponibile pentru selectarea celei mai potrivite variante prin accesarea platformelor ce oferă variante de la asigurătorii majori ce activează în România;
  • Al treilea pas este cel de completare a formularului de asigurare, demers ce poate fi făcut printr-o vizită într-o agenție sau de acasă, prin intermediul Internetului. La încheierea completării se va face și plata numerar sau prin transfer bancar online;
  • Ultimul pas este cel al verificării poliței primite pentru asigurarea corectitudinii tuturor informațiilor incluse.

Asigurarea de călătorie este obligatorie? Cum să folosești polița în caz de incidente

În cazul în care te întrebi dacă este obligatorie asigurarea medicală de călătorie, este important să cunoști faptul că aceasta poliță nu este obligatorie. Însă, datorită numeroaselor beneficii incluse și a prețului mai mult decât accesibil, nu trebuie să lipsească din bagajul niciunui călător în afara țării. Obținerea sprijinului financiar din partea asigurătorului oferă posibilitatea rezolvării satisfăcătoare a problemelor apărute, foarte important în acest sens fiind respectarea procedurii recomandate pentru grăbirea procesului de despăgubire.

În cazul în care apar incidente aflate sub acoperirea poliței este importantă parcurgerea tuturor etapelor necesare obținerii despăgubirilor financiare:

  • Imediat după incident, persoana asigurată sau un reprezentat al acesteia trebuie să ia legătura cu firma de asigurare. De obicei, companiile pun la dispoziția clienților asigurați un număr de telefon ce poate fi apelat la orice oră, număr ușor de identificat pe poliță sau pe pagina de Internet a firmei de asigurare;
  • După anunțarea asigurătorului, acesta va oferi toate informațiile necesare pentru accesarea serviciilor medicale potrivite. În funcție de tipul de poliță și de țara de destinație este posibilă vizitarea unei clinici partenere, cheltuielile fiind suportate direct de asigurător sau folosirea serviciilor medicale de urgență, acolo unde se va face plata de către asigurat, urmând ca ulterior acesta să-și recupereze banii de la asigurător;
  • După rezolvarea situației de urgență și documentarea cât mai completă a tuturor aspectelor legate de aceasta, demers necesar pentru evitarea unor neînțelegeri sau întârzieri de plată, asiguratul va completa o cerere de despăgubire pentru a putea beneficia de ajutorul financiar necesar. Cererea trebuie să fie depusă în termenul specificat de fiecare firmă de asigurări, depășirea acestuia reprezentând un motiv pentru refuzul plăților. Împreună cu cererea vor fi furnizate și alte documente necesare pentru stabilirea cu claritate a împrejurărilor în care s-a produs incidentul;
  • Ultima etapă este cea a realizării plăților despăgubirilor de către asigurător. În funcție de împrejurări, plata se va realiza la o perioadă cuprinsă între câteva zile și câteva săptămâni de la incident și de la depunerea cererii de despăgubire.

O situație aparte este cea legată de desfășurarea unor accidente de circulație în timpul vizitelor într-o țară străină. Probabil un astfel de incident va implica automobile din alte țări, ceea ce presupune o anumită procedură pentru recuperarea daunelor implicate. Foarte important în acest caz este apelarea la ajutorul oferit de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), o instituție care oferă informații și sprijin pentru realizarea întregului proces de recuperare a pagubelor de la firma de asigurări a persoanei vinovate de producerea accidentului.

În concluzie, persoanele ce au în plan să viziteze o țară străină pentru petrecerea concediului sau în interes de serviciu trebuie să încheie o asigurare medicală de călătorie pentru a beneficia de un grad de protecție cât mai ridicat față de boli, accidente și alte evenimente ce pot transforma o deplasare frumoasă într-una plină de stres și de cheltuieli financiare suplimentare.

Sursă foto: Shutterstock.com