Eveniment neplăcut și foarte stresant, accidentul rutier aduce cu sine urmări negative asupra fizicului și psihicului oamenilor, inclusiv consecințe financiare. Traficul modern este tot mai aglomerat, așa ca foarte des șoferii devin participanți fără voie la un eveniment rutier. Acest lucru îi determină să se asigure ca pot gestiona corect situațiile la care iau parte, astfel încât să obțină despăgubirile necesare.
Astfel, procedura post-accident trebuie cunoscută în detaliu. Aceasta implică raportarea accidentului către autoritați și asigurări, colectarea probelor de la locul faptei, documentarea și respectarea termenelor legale. În cazul în care șoferii nu cunosc detaliile procesului de raportare și cerințele specifice pentru depunerea cererii de despăgubire, vor apărea întârzieri inutile sau nu vor mai avea dreptul de a fi despăgubiți. Așadar, este nevoie de atenție sporită la acest aspect.
În articolul de mai jos vei explora pașii de urmat imediat după petrecerea unui eveniment rutier și vei afla ce înseamnă accidentul rutier. În plus, vei învăța care sunt circumstanțele și condițiile care-l definesc ca fiind așa, precum și unele recomandări și sfaturi relevante în cazul în care vei fi implicat la un moment dat.
Cuprins:
Realități constante în traficul de astăzi, accidentele rutiere vin cu urmări semnificative, ce variază ca severitate. Ele se produc din diferite motive, precum condiții meteo, nivelul de experiență a șoferilor, tipul de drum sau încălcarea regulilor de circulație. Pot să fie simple coliziuni între autovehicule sau să implice sănătatea și viața participanților la trafic.
Pentru a înțelege mai bine implicațiile unui accident și modalitatea în care se poate gestiona foarte bine situația, este indicat ca, pe lângă ce este accidentul rutier, să fie cunoscute în detaliu tipurile de accidente existente și factorii care pot duce la apariția lor.
Accidentul rutier este un eveniment ce perturbă activitatea normală desfășurată pe șosele, având ca urmări pagube, leziuni sau alte consecințe asupra oamenilor sau obiectelor din jur. Un eveniment, pentru a fi considerat accident rutier, trebuie să îndeplinească anumite criterii: locul în care se petrece, tipul de vehicul implicat, intenția sau circumstanțele care au dus la producerea lui.
Astfel, un accident rutier poate fi numit așa dacă are loc în anumite circumstanțe:
Un accident rutier poate fi considerat așa dacă respectă anumite condiții esențiale:
Interpretarea corectă a circumstanțelor unui accident rutier permite soluționarea eficientă a evenimentului și contribuie decisiv la creșterea siguranței oamenilor în traficul modern.
Clasificarea accidentelor rutiere este foarte importantă pentru a putea gestiona adecvat fiecare tip de situație în parte. Astfel, în funcție de gravitatea faptelor pot fi menționate accidentele minore, medii sau grave:
În funcție de participanți, accidentele rutiere pot fi clasificate și în felul următor:
Pentru prevenirea accidentelor de acest fel se impune, așadar, cunoașterea în amănunt a principalelor tipuri de evenimente rutiere. În acest mod, participanții la trafic pot gestiona mult mai bine situațiile ivite sau pe cele de urgență. Șoferii și pietonii vor fi mai atenți și vor adopta un comportament preventiv în trafic.
Imediat după producerea accidentului rutier este nevoie de acțiuni rapide și bine coordonate, acestea făcând diferența în gestionarea situației și limitarea consecințelor. În acest sens, este nevoie de păstrarea calmului și de a urma un set de proceduri clare prin care se va asigura protecția celor implicați, se urgentează intervenția autorităților și se demarează procesul de raportare și despăgubire.
În capitolul următor, vei afla în cât timp se declară accidentul rutier și unde. De asemenea, vei descoperi care sunt responsabilitățile persoanelor implicate și care este documentația ce trebuie întocmită în vederea obținerii despăgubirilor necesare.
Imediat după producerea accidentului rutier, cei implicați trebuie să ia câteva măsuri de siguranță, să acționeze rapid și calm. Pentru început, vor verifica dacă sunt în afara oricărui pericol și vor muta mașinile de pe șosea pentru a evita alte coliziuni. Dacă nu se poate muta mașina sau dacă există victime rănite grav, atunci locul trebuie menținut intact până la sosirea autorităților, nefiind recomandată mișcarea persoanelor.
Dacă cineva este rănit, este chemată salvarea și se acordă primul ajutor (dacă este posibil și șoferul are pregătirea necesară). Autoturismele implicate sunt puse pe avarie, apoi se montează triunghiurile reflectorizante la circa 30 de metri distanță față de vehicul (pentru oraș) și 100 metri (în afara localității). Astfel, vor fi evitate alte accidente.
În cât timp se declară accidentul rutier la poliție?
Acest lucru poate varia în funcție de gravitatea evenimentului. În cazul producerii unui eveniment rutier minor, fără răniri sau decese, dacă ambii șoferi sunt de acord, se încheie amiabila. Formularul de constatare se depune la compania de asigurări. Dacă părțile nu se înțeleg, atunci în 24 de ore se va raporta la poliție.
În cazul în care evenimentul este unul grav, cu răniri, decese, implicarea mai multor mașini, atunci este obligatoriu să fie chemată poliția de urgență, iar șoferii să rămână la fața locului până la sosirea echipajului. În caz contrar, plecarea de la locul accidentului este considerată infracțiune și se pedepsește conform legii.
În cât timp se anunță accidentul rutier la asigurări?
În funcție de polița de asigurare deținută și de tipul de accident, se va raporta la compania de asigurări. Dacă accidentele sunt cu pagube materiale și se completează formularul de constatare amiabilă, atunci acesta trebuie trimis în circa 24 de ore de la producerea evenimentului. Dacă nu se încheie amiabil, se raportează la poliție, iar vinovatul predă asigurătorului procesul-verbal și documentele emise de poliție către acesta din urmă. Pentru accidentele acoperite de asigurarea CASCO se raportează accidentul în termenul impus de contractul de asigurare (de regula, 24 de ore). Compania trimite un evaluator și va stabili procedura de reparare.
Pentru rezolvarea rapidă și corectă a situației este obligatoriu ca toți cei implicați să rămână calmi. Trebuie să adune toate datele considerate relevante de poliție și asigurător. De asemenea, este important să colaboreze optim cu autoritățile, evitând alte sancțiuni. Acest lucru va facilita obținerea despăgubirilor necesare.
Cererea de despăgubire trebuie să conțină documentația corectă și completă, indiferent că este vorba despre o asigurare RCA sau despre una CASCO și poate fi depusă online sau fizic. Informațiile trebuie documentate imediat după producerea evenimentului, nu mai târziu. Partea vătămată contactează asiguratorul celui vinovat pentru a deschide dosarul de daună în cel mai scurt timp.
Documentele esențiale pentru a întocmi dosarul sunt:
După ce a fost depus dosarul, asigurătorul trimite un evaluator care va analiza autovehiculul pentru a stabili valoarea despăgubirii. În funcție de tipul de poliță va stabili dacă mașina mai poate fi reparată sau nu. Asigurătorul colaborează cu service-ul ce va realiza reparațiile pentru a stabili costul. În limita condițiilor contractuale pentru polițele de tip CASCO se poate ca asiguratul să-și aleagă service-ul unde vrea să repare autoturismul. După aprobarea dosarului, asigurătorul face plata în funcție de condițiile din poliță.
Pentru protejarea drepturilor și respectarea procedurilor legale necesare în cazul producerii unui accident rutier este important să se urmeze câteva sfaturi și recomandări considerate relevante de către specialiști.
Iată ce este important să cunoști:
În concluzie, soluționarea echitabilă și rapidă a despăgubirilor poate deveni realitate cu ajutorul gestionarii corecte a pașilor de urmat imediat după producerea unui accident rutier. Fiecare detaliu contează, fie că este vorba despre raportarea evenimentului către poliție și asigurător, fie despre colectarea probelor sau colaborarea cu părțile implicate. În acest sens este esențial ca șoferii să-și cunoască drepturile și obligațiile, să respecte procedurile legale, să se informeze temeinic și să aibă o conduită responsabilă la fața locului.
Sursă foto: Shutterstock.com