Dezastrele naturale si protejarea proprietatii | asigurari.ro

Dezastrele naturale și protejarea proprietății - pregătiri în vederea alegerii asigurărilor potrivite

O casa in miniatura pe o crapatura

Dezastrele naturale sunt considerate amenințări majore la adresa proprietății oamenilor, deoarece efectelor lor pot fi devastatoare din toate punctele de vedere. Pentru a face față acestor catastrofe ce s-ar putea abate asupra casei și bunurilor trebuie să te gândești la protejarea lor, acest lucru reducând substanțial stresul și micșorând pierderile. Un instrument cu rol de protecție în acest sens este reprezentat de polița de asigurare ce îți pune la dispoziție sprijinul financiar de care ai nevoie.

Pentru a face cea mai bună alegere în acest sens este important să înțelegi ce înseamnă dezastru natural și să studiezi câteva exemple de catastrofe naturale. De asemenea, este esențial să afli ce este o poliță obligatorie pentru protejarea locuinței (PAD) sau de ce este bine să închei o asigurare facultativă, având în vedere riscurile specifice regiunii în care trăiești sau de necesitățile de personalizare.

În articolul de mai jos vei descoperi informații utile despre catastrofele naturale, caracteristicile lor și importanța protejării proprietății, despre tipurile de asigurări pe care le poți aborda și despre criteriile de care să ții cont când le alegi pe cele potrivite necesităților. În plus, vei afla câteva recomandări legate de actualizarea valorii asigurate în funcție de modificările aduse locuinței și de responsabilitățile pe care le ai în fața unui dezastru natural.

Cuprins:

  1. Dezastrele naturale și importanța protejării proprietății - informații generale
  2. Tipuri de asigurări, evaluarea riscurilor specifice unei regiuni și criterii de alegere a poliței adecvate împotriva dezastrelor naturale
  3. Recomandări legate de actualizarea valorii asigurate, de modificările aduse locuinței și de responsabilitățile proprietarului în cazul unor catastrofe naturale

Dezastrele naturale și importanța protejării proprietății - informații generale

Case inundate

Fenomene neprevăzute ce pot provoca pagube semnificative persoanelor și bunurilor materiale pe care le dețin, efectele dezastrelor naturale pot fi reduse substanțial cu ajutorul unor instrumente puternice (asigurările). Înțelegerea acestor dezastre naturale este, însă, vitală pentru a obține protecția optimă necesară. În acest capitol vei afla ce sunt aceste fenomene și care sunt motivele pentru care este indicat să-ți pregătești proprietatea pentru a le face față.

Ce sunt dezastrele naturale - definiție și exemple de calamități naturale în lume

Dezastrele naturale sunt fenomene extreme produse de forțele Pământului, care produc daune mediului. Imprevizibile și puternice pot apărea sub diferite forme: cutremure, inundații, alunecări de teren, furtuni, erupții vulcanice etc. O definiție corectă a cuvântului dezastru se referă la acel fenomen de mare amploare care depășește capacitatea de reacție a comunităților afectate și care are ca efect pierderi economice, distrugeri, decese.

Iată câteva exemple de catastrofe naturale, care pot provoca daune semnificative locuințelor și bunurilor:

  • Cutremurele sunt acele mișcări bruște ale scoarței terestre produse prin eliberarea energiei acumulate în plăcile tectonice. Printre efectele lor se numără prăbușirea clădirilor, infrastructurii, alunecări de teren, pierderi de vieți omenești, tsunami. Un exemplu de cutremur cu urmări devastatoare a fost cel din anul 2010 din Haiti;
  • Inundațiile sunt acele fenomene prin care apa acoperă porțiuni mari de teren din cauza revărsării apelor din râuri, fluvii, ocean, mare sau din cauza ploilor abundente. De regulă, afectează locuințele, anexele acestora, recoltele, infrastructura. Un exemplu de astfel de inundație este cea din 2021, din Germania;
  • Alunecările de teren sunt mișcările masive de sol și rocă, provocate de eroziunea pământului, de precipitațiile abundente și de activitatea seismică și care au ca efecte distrugeri de case și drumuri, decese etc. Un exemplu în acest sens este alunecarea de teren din Oslo, din 2014;
  • Furtunile și uraganele sunt fenomene foarte intense, care aduc ploi abundente, vânturi puternice, valuri de maree foarte înalte. Urmările lor sunt inundarea zonelor de coastă și distrugerea de case. În anul 2005, uraganul Katrina a devastat orașul New Orleans;
  • Erupțiile vulcanice aduc cu ele lavă, cenușă și gaze toxice și pun în pericol viața și sănătatea oamenilor, integritatea caselor sau a altor clădiri. În anul 2010, erupția vulcanului din Islanda a aruncat un nor de cenușă și a blocat traficul aerian;
  • Seceta este un alt fenomen ce poate fi încadrat la dezastru natural atunci când pentru o perioadă foarte lungă de timp nu există precipitații. Astfel de situații au loc destul de frecvent în Africa de est.

Importanța protejării proprietății împotriva catastrofelor naturale

Dezastrele naturale au potențial devastator și pot apărea oriunde, oricând. Într-adevăr, ele nu pot fi prevenite în totalitate, dar oamenii se pot pregăti din timp în această direcție și pot adopta măsuri de protecție încât să micșoreze foarte mult pierderile. Astfel, este important să știi că trebuie să îți protejezi proprietatea împotriva acestor dezastre din mai multe motive:

  • reducerea riscului de pierderi materiale și umane majore;
  • contribuie la liniștea sufletească și la micșorarea cantității de stres;
  • gestionarea adecvată a crizei atunci când apare o astfel de situație;
  • respectarea obligațiilor legale și a responsabilităților civice;
  • adaptarea la schimbările climatice și pregătirea pentru un viitor mai bun.

Protejarea proprietății reprezintă o necesitate, deoarece se minimizează pierderile și se garantează recuperarea rapidă în caz de dezastru. Pregătirea este cheia succesului pentru protejarea bunurilor și a vieții tuturor membrilor familiei.

Tipuri de asigurări, evaluarea riscurilor specifice unei regiuni și criterii de alegere a poliței adecvate împotriva dezastrelor naturale

Protejarea nu se referă doar la măsurile preventive fizice, ci și la alegerea unei asigurări adecvate regiunii. În continuare vei descoperi principalele tipuri de asigurări de locuință disponibile pentru protejarea optimă împotriva dezastrelor naturale (polițe obligatorii și facultative). Cu ajutorul lor vei reuși la final să afli ce criterii sunt important de avut în vedere pentru a alege o asigurare de locuință potrivită, evaluând corect riscurile specifice regiunii în care trăiești.

Asigurarea obligatorie a proprietății în caz de dezastre naturale

În România este reglementată prin lege asigurarea proprietății împotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecări de teren, inundații). Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale, cunoscută și sub denumirea de Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAD) este obligatorie, indiferent că locuința este reședință permanentă, de vacanță sau închiriată. Această poliță este obligatorie și are valabilitate un an, iar proprietarii au obligația de a o reînnoi anual.

PAD acoperă trei riscuri majore: cutremure, inundații și alunecări de teren. Riscurile sunt acoperite pentru proprietățile din mediul urban, dar și pentru cele din mediul rural. În funcție de tipul de construcție diferă și valoarea despăgubirii oferite de această poliță. PAD nu acoperă toate riscurile, existând unele excluderi pe care proprietarii de locuințe trebuie să le cunoască: vandalism, furt, daune provocate de incendii, explozii, alunecări de teren provocate de activități umane. Totuși, e bine de știut faptul că aceste riscuri pot fi acoperite de o asigurare facultativă, că PAD nu acoperă toată valoarea proprietății și că pentru a obține protecția necesară este indicată o combinație între cele două tipuri de asigurări.

Asigurări facultative ale proprietății în caz de producere a unor catastrofe naturale

Asigurarea facultativă are caracteristici mult mai extinse decât PAD, permițând personalizarea protecției. Acoperirile suplimentare pot varia în funcție de pachetul ales și de riscurile specifice zonei în care este amplasată locuința. Printre riscurile cele mai comune acoperite de o astfel de poliță se numără actele de vandalism, incendiile, furturile, exploziile, accidentele domestice, fenomenele atmosferice extreme.

Polița de asigurare facultativă poate acoperi valoarea totală a locuinței și a bunurilor, acoperă daunele provocate de alte riscuri ce nu sunt prevăzute în PAD, este flexibilă și se poate personaliza, protejând investițiile făcute în renovarea locuinței. Unele tipuri de astfel de asigurări pot avea excluderi, cum ar fi:

  • dezastre naturale specifice;
  • daune cauzate din neglijență;
  • limite pentru anumite bunuri de valoare foarte mare;
  • activități comerciale;
  • daune intenționate;
  • război sau acte teroriste;
  • cheltuieli de relocare.

Pentru a obține protecție totală este indicată o asigurare facultativă de protejare a locuinței care să vină cu unele extensii sau asigurări suplimentare.

Evaluarea riscurilor specifice unei regiuni în caz de dezastru natural

Fiecare zonă geografică prezintă anumite riscuri de catastrofe naturale specifice. Intensitatea lor și frecvența la care au loc pot să afecteze integritatea clădirilor și a bunurilor personale. Pentru a selecta cea mai bună asigurare împotriva dezastrelor naturale trebuie să aibă loc o evaluare a riscurilor asociate acestor fenomene.

Astfel, trebuie să se identifice catastrofele naturale ce pot avea loc în regiunea respectivă: cutremure, inundații, alunecări de teren, furtuni, incendii de vegetație etc. În acest sens, evaluarea se va baza pe diferite surse de informații de la autoritățile locale sau de la organizații specializate în gestionarea acestor probleme (harta de risc seismic sau ale zonelor inundabile, analize istorice, studii geotehnice).

Evaluarea riscurilor nu trebuie făcută o singură dată, ci periodic, deoarece între timp pot avea loc diferite schimbări climatice și geografice. Nevoile de asigurare pot fi schimbate și ca urmare a modificărilor aduse locuinței (extinderea acesteia sau renovările majore). Astfel, este indicat ca polița să fie actualizată periodic pentru a reflecta schimbările semnificative.

Cum alegi o poliță care să ofere o protecție adecvată locuinței tale împotriva dezastrelor naturale

Alegerea unei polițe adecvate împotriva catastrofelor naturale trebuie să se facă având în vedere câteva criterii esențiale:

  • Cunoașterea riscurilor locale. Unele regiuni sunt mai expuse decât altele la cutremure, inundații, furtuni, vânturile puternice, alunecări de teren. Poți afla anumite lucruri despre aceste riscuri consultând datele oferite de autoritățile locale;
  • Tipuri de asigurări disponibile. Pe piață există asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale (PAD) și asigurările facultative;
  • Evaluarea valorii asigurate. Suma asigurată trebuie să reflecte valoarea de piață a locuinței și costurile de reconstrucție în caz de daune;
  • Excluderi și limitări. Orice poliță poate avea astfel de limitări sau excluderi. Pentru a nu avea surprize neplăcute trebuie să citești cu atenție contractul de asigurare;
  • Compararea ofertelor de polițe. Pentru a găsi cea mai bună ofertă este bine să faci o comparație referitor la sumele asigurate, costul primei de asigurare și calitatea serviciului;
  • Consultarea unui specialist în asigurări. Aceste persoane pot oferi informații corecte cu privire la polițele ce oferă cea mai bună protecție în funcție de necesități.

Recomandări legate de actualizarea valorii asigurate, de modificările aduse locuinței și de responsabilitățile proprietarului în cazul unor catastrofe naturale

Câteva recomandări importante sunt de folos pentru a înțelege nevoia de actualizare a valorii asigurate și responsabilitățile proprietarului în cazul producerii unui dezastru natural:

  • Actualizarea valorii asigurate trebuie să se facă periodic, pentru că valorile de piață ale imobilelor și costurile de construcție pot varia în timp din diferite motive. Ideal este ca o dată pe an sau după orice modificare semnificativă a proprietății să aibă loc această actualizare;
  • În polița de asigurare trebuie să se reflecte renovările, extinderile, actualizările de sistem. În acest sens este bine să apelezi la un evaluator care va lua în considerare ce dezastre naturale este bine să se acopere, dar și alte aspecte precum locația, starea imobilului, caracteristicile arhitecturale, modificările recente;
  • Una dintre responsabilitățile unui proprietar este întreținerea imobilului, așa că este vital să lucreze la remedierea problemelor structurale ce s-ar putea ivi și care ar face locuința mult mai vulnerabilă în fața catastrofelor naturale;
  • Fiecare zonă are anumite caracteristici și, desigur, reglementări specifice referitoare la construcții și asigurări, iar responsabilitatea proprietarului este de a le cunoaște și de le aplica propriei locuințe;
  • Pentru a facilita procesul de despăgubire în caz de dezastru natural este indicată fotografierea detaliată a bunurilor din locuință (inclusiv a valorilor).

În concluzie, protejarea proprietății este o necesitate stringentă într-o lume tot mai predispusă la producerea de catastrofe. Asigurările joacă un rol foarte important în acest sens, oferind un nivel înalt de protecție, dar și liniștea sufletească necesară. Pentru a găsi produsul potrivit este important să se analizeze acoperirile disponibile, excluderile specifice, dacă polița se aliniază sau nu nevoilor. Responsabilitatea proprietarului nu constă doar în încheierea acestei polițe, ci și în întreținerea locuinței sau în pregătirea unui plan de urgență bine structurat, care să-l ajute să gestioneze eficient situația în cazul producerii unui dezastru natural.

Sursă foto: Shutterstock.com