Asigurarea PAD – Protectie obligatorie pentru locuinta ta | asigurari.ro

Asigurarea PAD - protecție obligatorie pentru locuința ta

Trei persoane la un birou semnand un contract pad

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale, cunoscută sub numele de PAD, este un instrument necesar pentru protejarea locuințelor, în cazul în care au loc diferite evenimente deosebite. Asigurarea PAD este obligatorie prin lege și oferă o soluție rapidă de acoperire a pierderilor materiale după producerea unor cutremure, inundații sau alunecări de teren. Importanța acestei asigurări nu poate fi subestimată, deoarece în România pot avea loc destul de des astfel de evenimente, recuperarea în lipsa acestei protecții fiind foarte anevoioasă.

În articolul de mai jos vei descoperi ce este polița PAD, cum funcționează aceasta și care sunt riscurile acoperite de ea. De asemenea, vei afla cum se desfășoară procedura de încheiere a asigurării, care sunt actele de care vei avea nevoie și vei găsi o analiză comparativă a ofertelor disponibile pe piață, precum și avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Cuprins:

  1. Ce este asigurarea PAD - informații generale
  2. Procedura de încheiere a poliței PAD
  3. Analiza comparativă a ofertelor polițelor PAD disponibile pe piață - avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni

Ce este asigurarea PAD - informații generale

O persoana cercetand ce este asigurarea pad

Asigurarea PAD sau polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este obligatorie în România, fiind dedicată protejării locuințelor împotriva acestor evenimente destul de frecvente în regiune (cutremure, inundații, alunecări de teren). Proprietarii de locuințe sunt protejați prin această poliță de efectele distrugătoare ale acestor momente periculoase, indiferent de valoarea sau de tipul locuinței. Dacă această poliță nu ar fi încheiată, atunci proprietarii s-ar confrunta cu dificultăți însemnate în ce privește repararea locuințelor sau a recuperării pierderilor suferite.

Importanța și modul în care funcționează asigurarea PAD

Dacă nu ai încheiat încă asigurarea PAD pentru protejarea locuinței împotriva dezastrelor naturale, află că polița este obligatorie pentru toți proprietarii de imobile rezidențiale și că oferă o bază minimă de protecție financiară.

În primul rând, asigurarea PAD protejează casa, acoperind costurile necesare pentru repararea sau reconstruirea ei. În al doilea rând, dacă nu ai încheiat polița, poți să fii amendat imediat ce autoritățile locale au constatat lipsa ei. De asemenea, face imposibil accesul la alte tipuri de asigurări facultative, care pot extinde tipul de acoperire oferit de PAD.

Asigurarea obligatorie acoperă daunele produse locuinței în limita unei sume prestabilite prin lege pentru locuințele de tip A (construcții cu structuri de rezistență din beton armat, metal și lemn, cu ziduri exterioare din cărămidă arsă, piatră sau alte materiale asemănătoare) și pentru locuințele de tip B (construcții din materiale netratate sau mai puțin rezistente, precum cărămidă nearsă sau lemn netratat).

Ce acoperă asigurarea PAD - tipuri de riscuri acoperite de această poliță

Asigurarea pentru casă PAD este considerată un pilon de bază al protecției financiare și legale a proprietăților din România, o poliță obligatorie, ce trebuie încheiată la timp și reînnoită anual și care oferă liniștea necesară că, indiferent de dezastrul ce urmează să apară, clădirea va fi apărată.

Ce asigură polița PAD? Tipurile de riscuri acoperite de această poliță sunt următoarele:

  • Cutremurele sunt fenomene naturale ce implică mișcarea bruscă a scoarței terestre. În România se simt destul de des astfel de mișcări periculoase, cu efecte uneori devastatoare. Un cutremur puternic poate să ducă la deteriorarea parțială sau totală a caselor, la avarierea pereților, structurii sau fundației. Polița PAD acoperă daunele cauzate direct de cutremure, despăgubirile fiind acordate în limita legii (un minim necesar pentru refacerea clădirii în caz de producere a unui dezastru major);
  • Inundațiile pot apărea în situația în care precipitațiile sunt abundente, râurile se revarsă sau zăpada se topește rapid. Apa pătrunde în locuințe și cauzează diferite stricăciuni (deteriorarea pereților, instalațiilor electrice, a pardoselii, distrugerea casei și a bunurilor din interior). Asigurarea PAD acoperă daunele produse în acest mod, dar nu și pe cele cauzate de neglijența proprietarului sau a producerii defecțiunilor la instalațiile sanitare;
  • Alunecările de teren se referă la deplasările pământului sau a rocilor aflate în pantă din cauza unor factori naturali (ploi abundente, cutremure, eroziunea solului). Fenomenul poate afecta foarte grav casele parțial sau total, acestea putând fi chiar deplasate sau îngropate. Asigurarea PAD acoperă aceste pagube, asiguratul trebuind să notifice rapid compania de asigurări.

Este foarte important de știut faptul că asigurarea PAD nu acoperă decât pagubele produse de aceste dezastre naturale. Dacă vrei să fii acoperit și în cazul incendiilor, furtunilor sau furturilor, atunci trebuie să închei o poliță facultativă ce extinde gama de acoperire.

Obligațiile legale pe care proprietarii de locuințe le au în ce privește asigurarea PAD

Obligațiile legale sunt clare și nu pot fi puse la îndoială de proprietarii de locuințe. Conform legii, fiecare proprietar trebuie să încheie polița PAD în mod obligatoriu, indiferent că locuința este situată în mediul rural sau în cel urban, că este utilizată ca reședință permanentă, casă de vacanță sau că este închiriată. În cazul în care tocmai ai construit o casă nouă ești obligat să semnezi polița în decurs de 30 de zile de la finalizarea ei sau de la momentul dobândirii imobilului. În acest mod locuința este protejată încă de la început.

Polița PAD este valabilă un an și trebuie reînnoită în cazul în care a expirat. Legea nr 115/2023 stabilește suma asigurată, respectiv 100000 lei pentru locuințele de tip A și 50000 lei pentru locuințele de tip B. Prima de asigurare anuală este de 130 lei/an pentru prima categorie de locuințe și 50 de lei/an pentru cea de-a doua. Dacă nu ai încheiat polița, atunci vei atrage sancțiuni financiare din partea autorităților locale. Dacă vei primi amendă, conform legii, asta nu înseamnă că vei fi exonerat de obligația de a încheia asigurarea PAD. Practic, în continuare ești obligat să faci acest lucru.

Procedura de încheiere a poliței PAD

Această procedură nu este una complexă, ci una foarte simplă, esențială pentru protejarea locuinței împotriva dezastrelor naturale. Achiziția se face rapid și ușor, astfel încât fiecare proprietar să aibă acces la această formă de protecție. În capitolul de mai jos vei descoperi care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a încheia polița PAD, dar și de ce acte vei avea nevoie pentru a rezolva această situație.

Documentele necesare pentru încheierea unei asigurări de locuință PAD

După ce ai aflat ce înseamnă polița sau asigurarea PAD și ce include ea, de ce este obligatorie și ce sancțiuni legale există dacă nu o semnezi, trebuie să treci și prin procedura de încheiere a asigurării. În acest sens trebuie să pregătești documentele pentru a realiza o tranzacție fără probleme deosebite. Din lista actelor necesare pentru a încheia o asigurare de locuință PAD trebuie să facă parte:

  • Actul de identitate al proprietarului locuinței (cu ajutorul lui se verifică identitatea ta și sunt înregistrate corect datele personale în contractul ce-l vei semna);
  • Documentul de proprietate asupra locuinței (poate fi un contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, act de donație);
  • Extrasul de carte funciară (acest document atestă înscrierea imobilului în registrul de evidență al proprietăților);
  • Datele imobilului (adresa completă, tipul construcției, anul construcției);
  • Declarație privind utilizarea locuinței (se va specifica dacă imobilul este folosit ca reședință permanentă, casă de vacanță sau este închiriat);
  • Dovada achitării primei de asigurare (variază în funcție de tipul locuinței);
  • Documente suplimentare pentru situații speciale (rapoarte de evaluare structurală, autorizații de construcție, alte acte relevante pentru imobil).

Pașii pentru obținerea asigurării PAD și cum se efectuează despăgubirile

Pentru a obține asigurarea PAD necesară protejării locuinței este important să ai în vedere parcurgerea pașilor de mai jos:

  • Alegerea companiei de asigurări este considerat primul pas în această direcție. Această firmă trebuie să fie autorizată să emită o poliță PAD, așa că vei selecta un asigurător recunoscut de PAID, adică Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale;
  • Următorul pas este pregătirea documentelor necesare în vederea încheierii poliței, pe care deja le cunoști;
  • Al treilea pas este cel de completare a formularului de asigurare, demers ce poate fi făcut printr-o vizită într-o agenție sau de acasă, prin intermediul Internetului. La încheierea completării se va face și plata numerar sau prin transfer bancar online;
  • Completezi cererea de asigurare cu toate informațiile necesare despre tine și proprietatea ta, inclusiv detalii despre cum o utilizezi sau ce tip de construcție este;
  • Faci plata primei de asigurare direct la compania de asigurări sau online, în funcție de opțiunile pe care le ai la dispoziție;
  • După ce achiți polița, societatea de asigurări emite polița PAD și din acel moment locuința este asigurată împotriva dezastrelor naturale (cutremur, inundații, alunecări de teren).

Procesul de acordare a despăgubirilor este unul foarte clar. În cazul în care locuința ta a suferit după producerea unor astfel de evenimente nedorite, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a intra în posesia sumelor necesare refacerii locuinței:

  • Primul pas este notificarea asigurătorului imediat după producerea evenimentului și constatarea pagubelor produse. De preferat în termen de 24-48 de ore trebuie să iei legătura cu acesta;
  • Următorul pas este cel al companiei de asigurări la care ai încheiat polița PAD și care va trimite un evaluator pentru a inspecta locuința și a observa care este amploarea daunelor produse de evenimentul care tocmai a avut loc. Evaluatorul analizează situația de la fața locului și realizează un raport detaliat cu privire la pagube;
  • Pe baza acestui raport compania va aprecia despăgubirile necesare pentru acoperirea pagubelor. În acest caz polița PAD are un plafon maxim de despăgubire. Dacă vrei să acoperi și alte riscuri, ia în considerare încheierea unei polițe facultative pentru protejarea locuinței;
  • Asigurătorul stabilește suma, aprobă cererea de despăgubire, transferă suma în contul tău sau prin alte metode de plată pe care le agreezi pentru a facilita intrarea rapidă în posesia banilor necesari (procesul poate fi rapid sau poate dura câteva săptămâni, în funcție de gravitatea situației și de evaluator);
  • Din acest moment poți folosi sumele obținute pentru a trece la repararea daunelor produse de evenimentul respectiv.

Analiza comparativă a ofertelor polițelor PAD disponibile pe piață - avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni

Pentru a obține cea mai bună protecție este important să faci o analiză comparativă a diferitelor oferte existente pe piață. În acest sens ai la dispoziție serviciile unui broker ce se ocupă de găsirea ofertei potrivite necesităților tale. Cu ajutorul comparatorului de prețuri online poți face ușor analiza ofertelor PAD sau asigurărilor facultative pentru protecție locuinței disponibile pe piață, să observi care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Pe piață există diferite tipuri de asigurări ce te pot ajuta în dorința de protejare a locuinței. Polița PAD acoperă riscurile de cutremur, inundație și alunecare de teren și se remarcă prin următoarele avantaje: costuri reduse, ceea ce o face accesibilă pentru toți proprietarii de case, securitate financiară (protecție în caz de daune semnificative), procedura de încheiere simplă și ușor de înțeles. Totuși, trebuie menționat faptul că asigurarea pentru locuință PAD are niște dezavantaje clare, cum ar fi limitele de despăgubire și faptul că nu include acoperiri suplimentare, cum ar fi incendii sau furturi. De asemenea, are costurile reglementate prin lege și nu diferă de la o companie la alta.

Dacă vrei să obții o protecție suplimentară, ia în considerare și o poliță facultativă care vine în completarea PAD și care acoperă strict dezastrele naturale. Printre riscurile acoperite de o astfel de asigurare facultativă se numără: incendii, trăsnete, explozii, inundații provocate de conducte de apă, refulări, furtuni, grindină, avalanșe, vandalism, furt, avarii diverse, răspunderea civilă a familiei asiguratului pe teritoriul României, asistență tehnică de urgență etc. Acest produs poate fi personalizat în funcție de necesități.

Specialiștii recomandă încheierea ambelor tipuri de asigurări, fiecare dintre ele având avantaje și dezavantaje proprii, pentru că doar așa vei fi sigur că vei depăși cu succes orice tip de eveniment cu care te-ai putea confrunta la un moment dat.

În concluzie, încheierea unei asigurări PAD aduce liniștea dorită în caz de producere a unor evenimente neplăcute. Dacă nu ai încă o astfel de asigurare semnată, ia legătura cu un asigurător pentru a evita să achiți din bugetul propriu toate reparațiile necesare, dar și pentru a nu fi nevoit să plătești amenda legală.

Sursă foto: Shutterstock.com