Necesitatea încheierii unei asigurări facultative este evidentă în contextul actual, oamenii fiind tot mai îngrijorați cu privire la incertitudinile economice, schimbările climatice, sporirea numărului de incidente neprevăzute. Aceste polițe oferă protecție în fața unor evenimente nefericite și le permit să dezvolte un sentiment de stabilitate și de control asupra viitorului propriu. Ele sunt mai flexibile decât cele obligatorii și sunt considerate un sprijin real pentru cine dorește să aibă parte de o viață liniștită, lipsită de griji.
Alegerea unui astfel de produs poate fi considerată drept un act de responsabilitate financiară pentru toți cei care vor să-l ia în considerare. În articolul de mai jos vei descoperi ce este asigurarea facultativă, ce cuprinde aceasta și cum se diferențiază de asigurările obligatorii. Totodată, vei învăța care sunt principalele tipuri de asigurări facultative existente pe piață, ce acoperă ele și ce riscuri includ, având în vedere beneficiile oferite asiguraților. În plus, vei afla câteva sfaturi și recomandări importante pentru a putea alege cea mai bună asigurare facultativă, care să se muleze pe dorințe și necesități.
Cuprins:
Asigurarea facultativă vine cu o libertate mai mare de alegere comparativ cu cea obligatorie, oferind asiguraților posibilitatea de personalizare după dorințe și nevoi. Deși nu este obligatorie, doar încheind această asigurare oamenii vor reuși să prevină cele mai multe dintre dificultățile financiare cu care s-ar putea confrunta în caz de producere de daune sau de pierderi materiale sau umane.
Asigurare facultativă - ce înseamnă?
Această poliță este, de fapt, o formă de protecție financiară, complet opțională, pe care oricine o poate achiziționa pentru acoperirea bunurilor, sănătății sau a altor interese. Caracterul opțional al asigurării facultative permite oricărei persoane să aleagă ce tip de protecție financiară dorește să adauge, ceea ce este foarte important având în vedere cât de diverse sunt riscurile la care se expun oamenii sau bunurile lor. În plus, acest caracter opțional transformă polițele în soluții flexibile pentru cei care vor să aibă parte de un plus de siguranță în viața cotidiană și de managerierea mult mai bună a riscurilor.
Diferențele dintre asigurările obligatorii și cele facultative
Între asigurările obligatorii și cele facultative există unele diferențe ce trebuie cunoscute de cine vrea să le încheie pentru a se putea bucura din plin de o viață mult mai bună.
Practic, asigurările obligatorii sunt cele impuse de lege, care protejează persoana asigurată și terții împotriva unor riscuri majore. De exemplu, polița RCA.
Asigurările facultative, însă, sunt încheiate din proprie inițiativă, nefiind impuse de lege, din dorința oamenilor de a-și suplimenta protecția. De exemplu, asigurarea facultativă de sănătate oferă un plus față de serviciile medicale standard.
Astfel, principalele diferențe între asigurările obligatorii și cele facultative sunt:
Așadar, polițele de asigurare facultative sunt mult mai atractive și reduc impactul financiar al diferitelor tipuri de evenimente ce pot avea loc. Acest lucru contribuie decisiv la obținerea stabilității financiare și a liniștii sufletești de care fiecare are nevoie pentru a duce o viață mult mai bună.
Asigurările facultative sunt de mai multe tipuri, oferind fiecărui individ posibilitatea de a adapta protecția pe care și-o dorește. Pentru a găsi cea mai bună poliță de asigurare este important de descoperit diverse detalii despre fiecare în parte. Astfel, în acest capitol vei explora câteva dintre principalele tipuri de asigurări facultative disponibile, dar și riscurile pe care le acoperă acestea.
Asigurările facultative sunt flexibile și oferă siguranță, fiind adaptabile stilului de viață și bunurilor. Printre principalele tipuri se numără asigurarea facultativă pentru locuință, asigurarea de sănătate și asigurarea pentru bunuri și proprietăți. Aceste polițe pot fi personalizate în funcție de necesitățile fiecărui om.
Asigurarea facultativă pentru locuință
Această asigurare este o formă de protecție suplimentară pe care asiguratul o ia împotriva unor riscuri diverse (incendii, inundații, cutremure, furturi sau vandalism). O astfel de poliță aduce despăgubiri pentru daunele aduse locuinței și pentru bunurile din interior. Astfel, dacă au loc anumite incidente neprevăzute, bunurile și locuința vor putea fi refăcute, ceea ce oferă proprietarilor siguranță și stabilitate.
Această asigurare poate fi personalizată, astfel încât să se adapteze necesităților. De exemplu, asiguratul poate alege să includă sau să excludă riscuri diverse, să accepte o valoare de despăgubire mai mare sau mai mică și să extindă protecția oferită de asigurare chiar și asupra dependințelor casei sau asupra garajului.
Asigurarea facultativă de sănătate
Asigurarea facultativă de sănătate este o formă de protecție suplimentară pentru cei care vor să aibă parte de servicii medicale de calitate superioară și de o acoperire financiară în cazul producerii unor evenimente neașteptate legate de starea de sănătate. Ea include numeroase beneficii, cum ar fi accesul la tratamente diverse, spitalizarea în clinici private, acoperirea unor costuri legate de medicamente de ultimă generație.
Fiecare poliță de acest fel poate să acopere serviciile de bază, dar poate veni și cu pachete de tip premium, în care pot fi incluse tratamente efectuate în străinătate sau consultații la diverși specialiști.
Asigurarea facultativă de bunuri și proprietăți
Asigurarea facultativă de bunuri și proprietăți este ideală persoanelor care vor să-și protejeze valorile materiale (electrocasnice, electronice, utilaje, piese de mobilier, tablouri, bijuterii etc.). Ea oferă despăgubiri pentru pierderi parțiale sau totale, dacă au loc daune în urma unor accidente, furtului, vandalismului sau altor riscuri.
Acest tip de poliță poate fi adaptată, la fel ca și alte tipuri de asigurări facultative, în funcție de bunurile deținute de proprietar și de tipul de riscuri la care sunt expuse acestea.
Practic, această asigurare acoperă diferite tipuri de riscuri și se mulează pe necesitățile individului sau companiei care o alege. Avantajul principal este acela că aduce un plus de protecție față de asigurările obligatorii, asigurând confort financiar și liniște interioară.
Printre riscurile cuprinse în asigurarea facultativă pot fi menționate:
În funcție de fiecare tip de asigurare facultativă sunt acoperite anumite riscuri. Câteva exemple în acest sens sunt edificatoare:
Printre beneficiile asigurărilor facultative este faptul că oferă protecție financiară în plus dacă au loc anumite evenimente neplăcute și neprevăzute, ce pot genera costuri apreciabile. Așadar, ele acoperă daunele costisitoare, oferă acces la servicii suplimentare (de urgență, consultanță juridică, asistență medicală de specialitate) și reduc impactul financiar.
Alegerea unei asigurări facultative poate părea la prima vedere un procedeu complex și dificil de parcurs de un neinițiat în domeniu, deoarece pe piață există o diversitate mare de opțiuni și pentru că se impune cunoașterea unor informații specifice. Astfel, înainte de a face selectarea poliței potrivite necesităților, este indicat să fie adunate cât mai multe date despre asigurările facultative, precum și sfaturi și recomandări ale specialiștilor sau alte aspecte considerate relevante.
Iată câțiva pași esențiali care pot simplifica alegerea unei asigurări facultative potrivite:
Prima de asigurare este o sumă plătită regulat pentru a menține activă polița, stabilită în funcție de mai mulți factori (tipul de asigurare, riscurile, profilul clientului, suma asigurată). Pentru a stabili această primă de asigurare, companiile de asigurări evaluează gradul de risc al clientului. De exemplu, în cazul în care acesta a avut parte în trecut de daune pentru că locuiește într-o zonă mai expusă riscurilor (cutremur, incendii, inundații), atunci prima de asigurare va fi mai mare. La fel se întâmplă și în cazul în care clientul are un istoric negativ de sănătate și vrea să încheie o astfel de poliță facultativă.
Pentru a obține cea mai bună asigurare facultativă, înainte de a semna este important să fie citiți foarte bine termenii și condițiile poliței. Aici sunt incluse informații despre acoperirea riscurilor, limitele de despăgubiri și excluderile (atunci când asigurarea nu oferă despăgubiri). Un alt aspect demn de reținut se referă la limite (valoarea maximă pe care asigurătorul o va plăti în caz de daună) și deductibile (sumele pe care trebuie să le plătească asiguratul înainte ca asigurătorul să intervină). De exemplu, dacă polița selectată este una ieftină, atunci limitele sunt mici, iar deductibilele mari. Astfel, se poate spune faptul că beneficiile asigurării sunt mult reduse comparativ cu cele ale unei polițe mai scumpe.
În concluzie, alegerea asigurării facultative potrivite trebuie să se facă în mod responsabil, după o analiză detaliată a nevoilor personale și după o comparație a ofertelor existente pe piață la momentul respectiv. În acest mod, asiguratul va obține mai multă liniște, dar și protecție financiară în fața evenimentelor neprevăzute.
Sursa foto: Shutterstock.com