Dacă ești șofer, faptul că asigurarea RCA este obligatorie cu siguranță nu reprezintă o noutate. Însă un lucru pe care s-ar putea să nu îl știi este faptul că ai posibilitatea de a opta pentru o clauză suplimentară avantajoasă, atunci când achiziționezi polița RCA: decontarea directă.
Descoperă, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre decontarea directă RCA: ce este o poliță RCA, decontare directă RCA ce înseamnă, cum poți să obții o decontare directă RCA și ce condiții trebuie să îndeplinești.
Una dintre principalele întrebări ale șoferilor la început de drum și nu numai este „RCA ce înseamnă?” Ei bine, află că RCA este un acronim care înseamnă Asigurare de Răspundere Civilă Auto.
Această asigurare este obligatorie pentru toți șoferii. Polița de asigurare RCA este documentul prin care se constată încheierea contractului de asigurare RCA și se atestă existența asigurării de răspundere civila pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.
În cazul unui eventual accident auto sau oricărui accident acoperit de asigurarea RCA, provocat din cauza ta, atunci când ai o asigurare RCA valabila, compania asiguratoare acoperă atât cheltuielile aferente daunelor materiale ale șoferului păgubit, cât și pe cele aferente daunelor morale.
👉Descoperă mai multe oferte de polite RCA online> și alege-o pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Poți efectua plata într-un mod sigur, cu cardul bancar sau prin transfer bancar, și o primești instant prin e-mail.
Dacă te întrebi ce înseamnă decontare directă RCA, conform Legii 132/2017, noțiunea de decontare directă este definită ca fiind un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, oferit de asigurătorii RCA propriilor asigurați. Asigurarea decontării directe este obligatorie de către asigurători, dar achiziționarea ei este opțională pentru asigurat.
Așadar, clauza de decontare directă RCA este opțională și poate fi avantajoasă, în momentul în care ești implicat într-un accident auto care nu a fost provocat din vina ta. Într-o astfel de situație, această opțiune îți permite să lucrezi direct cu propriul asigurător, în care ai încredere, fără a mai depinde de asigurătorul RCA al celuilalt șofer.
Cu toate acestea, clauza de decontare directă RCA nu limitează dreptul tău, ca șofer păgubit, de a te adresa direct asigurătorului șoferului vinovat, pentru recuperarea prejudiciului.
Chiar dacă alegi opțiunea de decontare directă RCA, există câteva condiții decontare directă pe care trebuie să le îndeplinești, pentru a beneficia de despăgubire. Art. 26 alin. (1) din Legea 132/2017 spune că decontarea directă între asigurătorii RCA este aplicabilă numai atunci când se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
Acum că am stabilit faptul că asigurarea RCA este obligatorie și știi ce înseamnă decontare directă RCA și că este opțională, a sosit momentul să îți oferim și câteva detalii despre decontarea directă RCA vs. decontarea indirectă RCA. Iată care sunt diferențele:
Așa cum am menționat și în prima parte a articolului, prin intermediul decontării directe, în caz de accident, dacă ești partea păgubită/nevinovată, îți poți repara vehiculul prin intermediul asigurării tale RCA. În ceea ce privește compania de asigurări, aceasta va recupera ulterior valoarea daunelor, de la asigurătorul celuilalt șofer vinovat pentru producerea accidentului.
Aici intervine şi diferenţa dintre decontarea directă RCA şi cea indirectă. Spre deosebire de decontarea directă, decontarea indirectă presupune că, în cazul în care ai fost implicat într-un accident care nu a fost provocat de tine, daunele îți vor fi despăgubite de asiguratorul care a emis RCA-ul șoferului vinovat.
Decontarea directă RCA poate fi folosită numai în cazul unui accident auto care nu a fost cauzat de tine și doar atunci când toate condițiile menționate mai sus sunt îndeplinite simultan.
Cu toate că ambele sunt opționale, spre deosebire de decontarea directă RCA, polița CASCO îți poate oferi protecție financiară în fața mai multor riscuri, cum ar fi furturile, vandalismul, avariile accidentale, incendiile, fenomenele naturale sau accidentele care au fost produse din vina ta.
Acum că știi ce înseamnă decontare directă RCA și cum se diferențiază de CASCO, poți să iei o decizie care te avantajează. Totuși, dacă îți dorești să te bucuri de o experiență liniștită de condus și să te știi mai în siguranță, poți să optezi pentru ambele variante, pentru a-ți oferi protecția financiară de care ai nevoie.
Pentru a încheia o asigurare RCA cu decontare directă, poți să alegi oferta RCA ce conține clauza de decontare directă, în momentul achiziției poliței RCA. În cazul în care nu ai optat de la început, este bine să știi că nu o mai poți adăuga ulterior, ci va trebui să aștepți până în momentul reînnoirii poliței.
Pe lângă ce înseamnă decontare directă RCA, un alt lucru bine de știut, atunci când optezi pentru decontare directă, este că această opțiune este tarifată suplimentar față de polița RCA standard. Prețul nu este unul standard, ci poate să difere în funcție de fiecare companie asiguratoare în parte.
👉Folosește calculatorul RCA online și obține imediat tarifele unei asigurări de răspundere civilă auto. Procesul durează doar câteva minute și tot ceea ce trebuie să faci este să introduci câteva detalii referitoare la mașină și proprietar, astfel încât să primești o listă de oferte personalizată pentru tine.
În cazul în care ești implicat într-un accident care nu a fost produs din vina ta și ai optat pentru clauza de decontare directă, în momentul în care ai încheiat polița de asigurare RCA, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că toate condițiile clauzei sunt îndeplinite cumulativ. Mai apoi, trebuie să îți notifici asiguratorul de eveniment în cel mult 5 zile lucrătoare din momentul în care acesta a avut loc.
Pentru despăgubire, este necesar să-i explici asigurătorului împrejurările în care s-a produs evenimentul și să îi oferi documentele de constatare a accidentului, indiferent că e vorba despre un proces verbal sau de o constatare amiabilă.
Dacă cele 5 condiții menționate la începutul articolului nu sunt îndeplinite simultan, atunci nu ești eligibil pentru decontare directă RCA. În această situație, trebuie să te adresezi șoferului care a produs accidentul, pentru reparațiile necesare. Despăgubirea de care ai nevoie o vei obține de la compania de asigurări pentru care a optat vinovatul, pentru încheierea poliței RCA.
Acum că știi totul despre ce înseamnă decontare directă RCA, cu siguranță ai ajuns la concluzia că decontarea directă RCA poate fi un adevărat beneficiu pentru orice șofer. Cu această opțiune, procesul de gestionare a daunelor în caz de accident devine mai rapid, mai eficient și mai convenabil pentru tine, atunci când se întâmplă să fii păgubit într-un accident. În acest context, și experiența de a conduce devine una mai liniștită, în special atunci când condusul mașinii face parte din activitățile tale zilnice.
Sursă foto: Shutterstock